Tarım ve
Köyişleri Bakanlığı ile
Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği'nın ortak çalışmasıyla arı kovanlarına barkotlu plaka takılacak. Barkottaki numara, optik okuyucular vasıtasıyla bilgisayar ortamına aktarılacak.
Yeni sistemle bal üretiminde kontrolün sağlanması ve suistimallerin önlenmesi hedefleniyor.
Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, eğitim süreci ve altyapı çalışmaları devam eden
uygulamanın mart veya nisanda başlatılacağını açıkladı.
Otlu, proje için gerekli ihalelerin yapıldığını, barkotlu plakaların da hazırlandığını aktardı.
Projeye dahil olmayan arıcıların hükümetin verdiği desteklerden yararlanamayacağını vurgulayan Otlu, "Uygulama sayesinde başkasının arısını göstermek suretiyle yapılabilecek yanıltmaların da önüne geçilecek.
Bu yenilik, arıcıları töhmet altında kalmaktan kurtaracak." dedi. Ahmet Turan Otlu, barkotlu sistemin balın kalitesi konusunda tükecitiyi de koruyacağını bildirdi.
Plaka sayesinde rafta tüketiciye sunulan balın geriye dönük izlenebileceğini anlattı.
Sektörün bir dönem yılda 30 milyon dolarlık bal ihracatı yaparak milli ekonomiye önemli katkılar sağlandığını dile getiren Otlu, son senelerde kimi uyanık insanların bala mısır şurubu gibi maddeler katarak para kazandığını hatırlattı.
Bal tüccarının aldıkları ürünü birkaç kez tahlilden geçirdiğini açıklayan Otlu, laboratuvar sonucunu almadan hiçbir firmanın ödeme yapmadığını, ancak sorunun üretici için bir leke olduğundan yakındı. Otlu, "Arıcıların hileli bal satmaları mümkün değildir." diye konuştu. Son yıllarda Türkiye'de
arıcılık sektöründe hissedilir bir canlılık yaşanıyor. Sektörde kovan sayısı 4 milyon 200'e yükselirken, hükümet arıcılara
yerli ırkların ıslahı için anal ve kilo başına 60 yeni
kuruş destekleme primi ödüyor. Dünya bal üretiminde Türkiye, Çin'in ardından ikinci sırada yer alıyor.
ZAMAN