Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü’nün ev sahipliğinde 40 ülkeden 120 bilim insanının katıldığı uluslararası ‘Cinsiyet ve Göç’ konulu konferans gerçekleştirildi. Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi’ndeki konferansta konuşan Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, insanların bir yerden diğerine iş bulmak, eğitim ya da zorlandıkları için göç ettiklerine işaret ederek, “Hareket halinde olan sadece insanlar değil, fikirler, kültürler ve kimliklerdir aynı zamanda” dedi.
Marmara Üniversitesi olarak akademisyen ve öğrencileri uluslararası değişim programlarına katılarak farklı kültürleri deneyimlemelerini desteklediklerinin altını çizen Rektör Prof. Dr. Gül, bunun da entelektüel hedeflerin gerçekleştirilmesi için küçük çaplı geçici bir göç anlamına geldiğine işaret etti. Bu bağlamda Avrupa ülkeleri ile Erasmus, komşu ülkeler ile Mevlana ve Türkiye içinde Farabi programları aracılığıyla hareket halinde bir eğitim ağı kurmaya çalıştıklarını aktaran Rektör Prof. Dr. Gül, şöyle devam etti:
“Bu tür değişim programlarının, yüksek öğretimde kültürel çeşitlilik ve çoğulculuğun daha iyi anlaşılmasını sağladığına inanmaktayız.”
AVRUPA’DAKİ GENÇ TÜRKLER TÜRKİYE’YE DÖNMEK İSTİYOR
Günümüzde göç alan ve gönderen ülkelerin birçok zorlukla karşılaştığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, “1960’lardan bu yana Batı Avrupa’ya binlerce vatandaşını gönderen Türkiye bir araştırma konusudur. Neredeyse 5-6 milyon Türk kökenli göçmenin yaşadığı Avrupa ülkeleri, göç konusunun çok yönlü bir fenomen olduğunun göstergesidir. Türklerin ve Müslümanların Avrupa’da artan sayısı, entegrasyon, asimilasyon, vatandaşlık ve göç politikaları gibi birçok soruyu gündeme getirdi” diye konuştu. Türkiye’nin uzun yıllar göç veren bir ülke olduğunu ancak şimdi farklı türlerde göç alan bir ülke olmaya başladığına dikkat çeken Rektör Prof. Dr. Gül, “Örneğin Avrupa’da yaşayan genç Türklerin çoğu Türkiye’ye geri dönmenin yollarını aramaktadır. Bir yandan sosyal ve kültürel sebepler, yükselen ırkçılık, İslamofobia ve ekonomik kriz, öte yandan Türkiye’de ekonomik ve siyasi istikrar Avrupa’daki genç Türkleri Türkiye’ye göç etmeleri konusunda cesaretlendirmektedir” ifadelerini kullandı.
“SURİYELİLERİN DURUMUNA DİKKAT ÇEKMEK AKADEMİK SORUMLULUĞUMUZ VE AHLAKİ GÖREVİMİZDİR”
Suriye’de 1 milyondan fazla kişiyi yerinden eden bir çatışma yaşandığını hatırlatan Rektör Prof. Dr. M. Zafer Gül, “Sadece Türkiye’ye 300 bin Suriyeli geldi ve bunların çoğu kamplara yerleştirilen kadınlar ve çocuklardan oluşmaktadır. Bunlar, kriz durumlarındaki insani durum açısından araştırılmaya değerdir. Türkiye, gelen Suriyelileri iyi karşılamış, sınır kapılarını yeni gelenlere açık tutmuş ve 600 milyon dolardan fazla harcama yapmıştır. Uluslar arası gözlemciler Türkiye’deki Suriyelilere Türk hükümeti tarafından ilgiyle davranıldığını belirtmektedir. Ne var ki, savaş durumlarındaki göç, buna maruz kalan insanlar üzerinde kalıcı iz bırakabilir. Bu bağlamda Suriyelilerin durumuna dikkat çekmek bizim akademik sorumluluğumuz ve ahlaki görevimizdir. Bu konferans, bu meselelerin çözümü için bir yol haritası ortaya koyacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.
“Gender and Migration: The Interdisciplinary Approach to Migration Experience and its Consequences” başlıklı uluslararası konferans Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü, London Centre for Social Studies, Gender Institute at the London School of Economics, Centre for Migration Policy Research, Swansea University işbirliği ile düzenlendi.