Kamuoyun'nda büyük tepki çeken emniyet müdürlerine kelepçe takılmasına ilişkin talimatın Ankara’dan gittiği ortaya çıktı. Kulislerde dolaşan bilgilere göre, emniyetçiler başlangıçta kelepçesiz olarak gözaltına alınıyordu. Ancak kelepçesiz görüntüler yandaş kanallarda yayınlanınca Ankara’da kıyamet koptu. Bunun üzerine İçişleri Bakanı Efgan Ala’nın İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’u arayıp, gözaltına alınan müdürlerin kelepçelenmesini istedi
Tepkilerin artması üzerine ise ikinci ve üçüncü gün polis müdürleri kelepçesiz olarak sağlık kontrolüne çıkarıldı.
KELEPÇESİZ GÖZALTINA ALINDILAR AMA...
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen ve 100’ün üzerinde emniyet görevlisinin gözaltına alınması ile sonuçlanan operasyondaki kelepçe skandalının ayrıntıları ortaya çıktı. Buna göre, ilk etapta evlerinden alınan polisler ve amirlerinin hiçbirine kelepçe takılmadı. Ancak hastane önündeki görüntüler canlı yayınlarla ekrana yansıdıktan sonra, avukatların ifadelerine göre gözaltı işlemi uygulayan polislerin hemen hepsine telefonla talimatlar geldi. Muayeneye kelepçesiz giren polisler, bu talimat sonrasında muayeneden kelepçeli çıkartıldılar.
TALİMATI ALA VERDİ İDDİASI
İddiaya göre, görüntülerin ekranlara yansımasının ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’u arayarak, gözaltına alınan müdürlerin kelepçelenmesini istedi. Bazı emniyet görevlileri ise buna karşı çıktı. Ancak, talimatın kesin olması üzerine kelepçe uygulaması yapıldı.
Emniyet Müdürü Yurt Atayün ise operasyon gecesi sahur için akrabasının evinde misafirdi. Evinde bulunamayınca telefonla aranıp hakkında gözaltı kararı olduğu bildirildi. Atayün’ün emniyete gelip teslim oldu.
ATAYÜN İTİRAZ EDİNCE...
Bu arada Ankara’dan gelen “kelepçeleyin” talimatı Atayün’e uygulanmak istendi. Atayün, kendisinin gelip teslim olduğunu bunun kaçma şüphesi olmadığının göstergesi olduğunu, yasal olarak kelepçelenemeyeceğini belirterek itiraz etti. Atayün’ün kelepçelenmeye kesin itirazı üzerine polislerin sinirlendiği ve ters kelepçe taktıkları öğrenildi. Atayün’ün bu sırada avukatına, kendisine kelepçe takan polislerle ilgili tek tek suç duyurusunda bulunması yönünde talimat verdiği öğrenildi.
İMZASIZ TUTANAK TUTULDU
Atayün’ün suç duyurusu talimatı ve gece saatlerinde kelepçeli görüntüler nedeniyle oluşan kamuoyu tepkisi üzerine ters kelepçe işlemini uygulayan polis memurları “ters kelepçeyi kendi istedi” diye tutanak tuttukları öğrenildi. Ancak bu tip durumda tutanakta Atayün’ün de imzasının bulunması gerekiyor. Avukatlar tutanakların sonradan düzenlendiğine ilişkin de ayrıca suç duyurusunda bulundular.
KİMLER TAKILIR
Yasal mevzuata göre önden kelepçe ancak kaçma şüphesi ve zanlı başına ayrılan polis sayısının yetersizliği gibi durumlarda takılabiliyor. Arkadan kelepçe ise gözaltına alınmak istenen kişinin kendisine, çevresine ya da görevli polis memurlarına şiddet içeren davranışlarla zarar vermeye çalışması durumunda takılabiliyor.
DOKUNULMAZLIK SÖZÜ İDDİASI
Operasyonun ardından emniyet mensuplarıyla ilgili dokunulmazlık iddiası ortaya atıldı. Ankara kulislerinde dolaşan bilgilere göre, emniyet mensupları ve yargı mensupları dosyanın yetersiz olduğunu öne sürerek operasyon yapmak istemedi. Bunun üzerine emniyet mensupları, MİT gibi kendilerine de dokunulmazlık sağlanmasını istedi. Siyasi otorite, bu konuda bir çalışma yapılacağı yönünde söz verdi.
İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok’a ise 2015 yılı seçimlerinde milletvekili sözü verildiği iddia edildi.
Kulislere göre, Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Başbakan; İçişleri Bakanı Efkan Ala, Başbakan Yardımcısı olacak. Selami Altınok ise yeni dönemde İçişleri Bakanlığı’na atanacak. İddiaya göre yeni kabinede MİT Müsteşarı Hakan Fidan da Dışişleri Bakanı olacak.