Plebisit nedir? Başbakan Erdoğan'ın bahsettiği plebisit nedir?

Plebisit hakkında bilgi. Başbakan Erdoğan'ın Gezi Parkı için referandum yerine önerdiği plebisit ne demek?

Plebisit nedir? Başbakan Erdoğan'ın bahsettiği plebisit nedir?

Erdoğan'ın söylediği 'Plebisit' nedir?

Plebisit, bir kişi veya önemli bir siyasi meselede halkın oyuna başvurma yöntemidir. Bir hükümet seçme; bağımsız­lık veya başka bir devlet tarafından ilhak edilme yönünde bir tercihte bulunma noktalarında da kullanılan bir kısmi seçim sistemi. Önemli milli bir siyasi konu hakkında karar verme gibi hayati konularda irade beyanın­da bulunulması için bir ülkede veya belirli bir bölgede yaşayan bütün ahalinin görüşü­ne müracaat etme şeklinde tarif edilebilir.

İşte sorunu çözecek ‘Plebisit’ formülü

Gündeme gelen ‘halk oylaması’nın hayata geçirilmesi için hazırlıklar hemen başlayacak. Erdoğan’ın, konuyla ilgili talimatlarını bugün İBB Başkanı Kadir Topbaş’a da vermesi bekleniyor. Akşam Gazetesi'nin haberine göre Gezi Parkı için getirilecek olan ‘Plebisit’ formülünün detayları belli olmaya başladı!

İşte 11 soruda ‘plebisit’:


1- “Plebisit” nedir? 
Plebisit, referandumun farklı bir şekli. Anayasa’ya göre referandum, sadece Anayasa değişiklikleri durumunda, Meclis’in alacağı kararla Türkiye genelinde yapılıyor. ‘Plebisit’ olarak adlandırılan halk oylaması ise dar kapsamlı bir oylama şekli. 

2- Hukuki dayanağı? 
5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda ‘plebisit’le ilgili hükümler yer alıyor. 

3- Ne oylanacak? 
Topçu Kışlası’nın geleceği oylanacak. Daha önce ‘rezidans’, ‘AVM’, ‘Şehir Müzesi’ seçenekleri de gündeme gelen binanın ne olacağına karar verilecek. 

4- Meydan içinde mi?
Taksim Meydanı konusunda bir halk oylaması yapılmayacak. 

5- Kim karar verecek? 
Erdoğan’ın ‘plebisit’ açıklamasına karşın, Topbaş’a gerekli talimatı vereceğini söylemesi, ‘plebisit’ten çok, ‘kamuoyu yoklaması’ şeklinde bir işlemin hayata geçirileceği şeklinde yorumlanıyor. Yargı kararları, bu işlemin ‘anket’ çalışması olduğuna işaret etmişti. 

6- Kime sorulacak? 
Henüz kapsam belli değil. Kışlaya ilişkin olarak sadece bu ilçe sınırlarında yaşayanlar kapsamda olabileceği gibi, konu İstanbul’u da ilgilendirdiğinden, tüm İstanbul’un oylamaya katılması söz konusu olabilecek. 

7- Ne zaman? 
Tarihle ilgili belirsizlik bulunuyor. Zira, İstanbul 6. İdare Mahkemesi, Taksim Topçu Kışlası Projesi’nin iptali davasını kabul ederek, yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Açılan çeşitli davalar da devam ediyor. Hükümet, AK Parti ve belediye, bir yandan gerekli hazırlığı yapsa da, mahkeme kararını bekleyecek. 

8- Kimler oy verecek? 
‘Plebisit’te, seçme yeterliliğine sahip olanlar oy kullanabiliyor. 

9- Sandıklar nereye?
Sandıkların kurulacağı yeri sandık kurulları belirliyor. Belediye belirleyeceği yerlere sandık kuruyor. 

10- Önceki uygulama 
Hatay’ın Türkiye’ye katılması işlemi de ‘plebisit’ uygulamasına örnek gösterilebilir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 25 Ekim 2003’te Kızılay’da yayalaştırma çalışmaları kapsamında yürütülen uygulamalar tartışma konusu olunca 100 sandık koydurarak halk oylamasına başvurmuştu. 

11- AK Parti’nin planı ne? 
Önümüzdeki hafta konunun AKP’nin karar alma organı olan MKYK toplantısında değerlendirerek çerçevenin çizilmesi öngörülüyor.  
 
<< Önceki Haber Plebisit nedir? Başbakan Erdoğan'ın bahsettiği plebisit... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER