O SİLAHI GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN
Pırlantalı mücevher üreticisi, Kasabi Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akın, nihai
tüketiciye direkt ulaşmak için perakendeye girme kararı aldıklarını,
mağaza açmadan internet ve
telefon aracılığıyla pırlantayı yüzde 40 daha
ucuz satacaklarını kaydetti.
Sade-İş, pırlantalı mücevher üreten şirketi Kasabi Kuyumculuk aracılığıyla ve Jasabi markasıyla perakende sektörüne giriş yaptı.
Mehmet Akın, ''Jasabi'' markasıyla perakendeciliğe girişlerini kamuoyuna duyurmak için düzenledikleri basın toplantısında, bugüne kadar üretici olarak faaliyet gösterdiklerini ve perakende
satış yapmadıklarını anlattı.
Yılda 60 bin adet pırlantalı mücevher ürettiklerini ve bunun yüzde 60'ını
yurt dışına
ihraç ettiklerini ifade eden Akın, pırlantalı mücevheri, kendileri ürettiği için
maliyetlerinin perakende mağazalarına göre daha düşük olduğunu, bu maliyet farkını, nihai tüketiciye yansıtacaklarını söyledi.
Akın, ''Üretimden tüketiciye, doğrudan satış yaparak
fiyat avantajını tüketici lehine ciddi oranda kullandırmak istiyoruz.
Türkiye'nin en büyük üretici firması olarak pırlantayı orta direğin rahatça erişebileceği fiyat bandında tüketiciye sunacağız. Mağaza açmayı düşünmüyoruz. Perakende satışlarımızı, www.jasabi.com sitesi üzerinden veya telefonla
siparişle yapacağız. Bu şekilde pırlantayı yüzde 40 daha ucuza satacağız'' diye konuştu.
Kuyumcukent'teki fabrikasında yılda 10 bin karat pırlanta işleyen Kasabi Kuyumculuk'un, 300 çalışanıyla yılda 100 bin parça pırlanta işleme kapasitesine sahip ''en büyük'' üretici konumunda olduğunu aktaran Akın, www.jasabi.com adresinden pırlanta satın almak isteyen tüketicilerin ayağına kadar pırlanta koleksiyonunu götüreceklerini kaydetti.
Akın, ''Tüketiciler web sitemize girdiklerinde istedikleri pırlantayı anında satın alabilecekler. Kredi kartıyla
taksit imkanı sağlayacağımız sitemizde telefonla sipariş de mümkün olacak. Ürünü görmek isterlerse kendileri randevu ile Show-Room'umuza gelebilecekler ya da biz kendilerini ziyaret edeceğiz. Her
alışveriş merkezinde ya da her caddede mağazamız olmayacak ama bize ulaşanlar buna değdiğini görecek."
Perakende satışını alternatif kanallara taşıyarak ''çığır'' açmak istediklerini dile getiren Akın, Türkiye'de pırlanta satışında
ürün iadesinin çok zor olduğunu da belirterek, perakendede satacakları pırlantayı yüzde 15 fiyat eksiği ile anında geri alım garantisi verdiklerini bildirdi.
Akın; ''Türkiye;de
ikinci el pırlanta para etmez diye bir kanaat hakim. Tüketici pırlantasını bozdurmaya gittiğinde kuyumcusu ya satın almıyor ya da 'Alırım ama 6 ay sonra paranı öderim' diyor ya da sadece başka bir ürünle değişim şansı sunuyor. Biz bu anlayışı da değiştireceğiz. Uluslararası sertifikalı satacağımız ürünümüzü bize geri getirene anında parasını iade edeceğiz. Ürünlerimizin, ömür boyu
bakım ve onarım garantisi ile arkasındayız'' dedi.
Rusya ve
Arap ülkeleri başta olmak üzere
Avrupa ve Amerika'ya pırlanta ihraç ettiklerini, Türkiye'de ise
Antalya,
Bodrum ve Kemer'de toptan mağazaları aracılığıyla turistlere pırlanta satışı yaptıklarını belirten Akın, kişiye özel defileler düzenleyerek pırlanta tasarımlı ürünler de hazırladıklarını söyledi.
Pırlanta üzerindeki Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) düşürülmesi durumunda, ihracatta önlerinin açılacağını belirten Akın, dünyanın bir çok ülkesinde kişiye özel, pırlanta tasarımlı ürünler hazırladıklarından söz etti.
Yatırımlarını azaltmadıklarını anlatan Akın, ''Şu ana kadar krizin etkisini hiç görmedik. Bu yıl da görmeyeceğimizi düşünüyorum. Çünkü dersimizi hep iyi çalıştık. Krizde hiç
işçi çıkarmadık. Yıllık
üretim adetimizi 80 bin adete çıkarıp nihai tüketiciye daha çok ulaşmayı düşünüyoruz. 2008 yılında üretimimiz, 400-450 kilo civarındaydı. 2009'da bu rakamı yüzde 20 artırmayı planlıyoruz'' diye konuştu.
Kasabi Kuyumculuk Grup Koordinatörü
Lale Tüzün de bugüne kadar perakende satış yapmadıkları halde, bu yönde çok talep aldıklarını ve bu talebi değerlendirmek amacıyla bu kararı aldıklarını bildirdi.
Müşterilerin siparişi telefonla de verebileceklerini belirten Tüzün, ''Tektaş isteyen bir müşterimiz aradığında, 5 adet ürünle kendisine gideceğiz. Hizmeti müşterinin ayağına götüreceğiz'' dedi.
Bu hizmetin İstanbul'la sınırlı olmadığını, hemen hemen tüm Türkiye'de uygulayacaklarını belirterek, ikinci el ticareti de yapacaklarını söyledi.
Tüzün, 14
Şubat Sevgililer Gününe özel 400 YTL ile 1.400 TL arasında değişen fiyatlardan satışa başladıklarını da sözlerine ekledi.
-PIRLANTALI MERMİ-
Dubai'de bir müşterilerine 2 milyon 500 bin dolarlık pırlanta tasarımlı özel bir
silah tasarladıklarını, pırlantalarla süslenen silahı gazetecilere gösteren Akın, silahın, pırlantasız değerinin yaklaşık 60 bin dolar olduğunu, mermi çekirdeklerinin de pırlantalarla süslendiğini belirtti.
Toplantının ardından gazetecilere üretim tesisini gezdiren Kasabi Kuyumculuk yetkilileri, pırlantalı mücevherin geçirdiği aşamaları gösterdi. Gümüş, mum gibi materyallerle kalıbı hazırlanan mücevher, sırasıyla dökümhanede kauçuk kalıplara alınıp altına dönüştürülüyor.
Burada, ham altına dönüştürülerek yarı mamul haline getirilen mücevher, temizliğinin yapılması amacıyla, cilahaneye gönderiliyor. Cilahaneden de geçen mücevhere, mıhlama atölyesinde taşlar yerleştiriliyor ve sunuma hazır hale geliyor.
AA