Emniyet, pasaport işlemlerinin sivil otoriteye devredilmesine ‘ulusal güvenlik’ tehdidi nedeniyle karşı çıktı. Terör örgütlerinin sivil yöre insanına baskı yaparak ‘sahte pasaport’ çıkartabileceği uyarısında bulundu.
Pasaport tanziminin polisten alınarak Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’ne devredilmesinin yaratacağı sakıncalar bir raporda toplandı. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün İçişleri Bakanı Muammer Güler’e sunduğu raporda çarpıcı tespitler yer aldı.
‘KAMU DÜZENİNİ BOZAR’
İki yıl içinde öngörülen geçişi “ulusal güvenlik” açısından riskli bulan polis, “Bu durum adeta PKK/KCK terör örgütünün ekmeğine yağ sürer. Çeşitli yollarla verilecek sahte pasaportlar uluslararası arenada Türkiye aleyhine kullanılır” dedi. Raporda kişisel verilerin kaydedilmesi, gizliliği ve korunması ile ilk defa yüzleşecek polis harici birimlerdeki güvenlik soruşturması yapılmış personel eksikliği sebebiyle, ulusal güvenliğin riske girebileceğine dikkat çekildi.
RİSK ANALİZİ YAPILMADI
Sahtecilik yoluyla fail açısından elde edilebilecek küçük özel bir menfaat kamu güveni, hatta uluslararası itibar bakımından ülkenin zarar görmesine sebep olabileceği belirtildi. Etnik ve bölgesel problemlerin bir Türkiye gerçeği olduğuna vurgu yapılan raporda şu tespitlerde bulunuldu:
“Dış mihraklar ve onların eli kanlı terör uzantıları, etnik bir baskı unsuru olarak devletin polisine yaptırmayı aklından bile geçiremeyeceği birçok işlemi; bölgecilik, etnik ayrımcılık, terör, korkutma, yıldırma ya da çıkar vaatleriyle belli bölgelerde sivil yöre insanına yaptırabilirler.
Elde edilen sahte pasaportlar, kişi ve kurumları zarara uğratarak kamu güvenini zedeleyeceği gibi, en büyük zararı yine uluslararası arenada ülkemiz aleyhine olacaktır. Kamu görevlileri dahil kişilere ait verileri ele geçiren terör örgütünün verebileceği zarar, devlet için büyük yıkıma sebep olabilir. Ülke güvenliği açısından risk analizi yapılmadan, pasaport işlemlerinin sivil teşkilata devredilmesi güvenlik zafiyeti doğurabilir.”
GEÇEN YIL 144 KİŞİ YAKALANDI
Raporda, Ankara Emniyeti Pasaport Şube Müdürlüğü’ndeki pasaport işlemleri sırasında 2010’da 170, 2011’de 166, 2012’de ise 144 arama kaydı bulunan kişinin yakalandığına dikkat çekildi. “Polisin zor kullanma yetkisi var. Sivil kurum personeli ise pasaport müracaatı sırasında hükümlü-kaçak pozisyonunda olan birini yakalamaya çalışırsa uğrayacağı saldırı sonrası yaralanabilir” denildi.
BUGÜN