Üç bakan, Suriye'nin; Rusya-ABD arasında varılan ve Şam yönetiminin elinde kimyasal silahları uluslararası idarenin denetimine bırakmasını öngören anlaşmayı tam olarak yerine getirmesi, aksi takdirde bunun sonuçları ile karşı karşıya kalacağı tehdidinde bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı Kerry, kimyasal silahların teslimi konusunda Esed rejiminden anlaşmaya harfiyyen uymasını beklediklerini, rejimin, anlaşma dışında atacağı bir adıma müsamaha gösterilmeyeceğini ifade etti. Kerry, "Esed, anlaşmanın şartlarını uygulamada başarısız olursa, Rusya'da dahil olmak üzere hepimiz, bunun sonuçlarının olacağı konusunda mubatıkız" dedi. Kerry daha sonra, Esed hükümetinin "meşruiyetini kaybettiğini" de sözlerine ekledi.
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague ise, Şam yönetiminin kimyasal silah anlaşmasını uygulamaması halinde, uluslararası toplumun Suriye'den "hesap sormaya hazır olması gerektiğini" söyledi.
Esed rejiminin, kimyasal silahların teslimi konusunda, herhangi bir kaçamak yapmasına göz yumulmayacağını belirten Hague, "Böyle bir konuda kedi-fare oyunu olmaz" dedi.
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius da, Esed rejiminin kimyasal silahları belli bir takvim dahilinde uluslararası idarenin denetimine bırakması gerektiğini belirterek, bu sürecin "güvenilir ve hızlı" şekilde gerçekleşmesi çağrısında bulundu.
Fabius, "Bu silahları stoklayan ve bunları Suriye halkına karşı defalarca kullanan Esed rejimidir. Dolayısıyla Bu anlaşmanın tam olarak uygulanmasına yönelik baskı da rejim üzerindedir" dedi.
Bu arada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da ABD'li mevkidaşı John Kerry'nin daveti üzerine Paris'te bulunuyor. Davutoğlu'nun Fransa, ABD ve İngiltere dışişleri bakanlarıyla bir araya gelmesi bekleniyor.