Dışişleri Bakanı Ali
Babacan,
Türkiye ile
Irak arasında kurulan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin
bakanlar seviyesindeki ilk toplantısını 4-5 hafta kadar sonra İstanbul'da düzenlemeye karar verdiklerini bildirdi.
Babacan, Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Irak
Dışişleri Bakanı Hoşyar
Zebari ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Babacn, Irak'ta 2008'in "olumlu seyir izlenen bir yıl" olduğunu kaydetti.
Güvenlikle ilgili durumun önceki yıllara göre, her ne kadar ara ara sorunlar olsa da daha iyi olduğunu belirten Babacan, 2008'in Irak'ta yerel seçimler yasasının geçtiği ve SOFA anlaşmasının yapıldığı bir yıl olduğunu anımsatarak, 2009 yılında ise 31 Ocakta ve yıl ortasında Irak'ta yerel seçimler olacağını, yıl sonunda da
genel seçimler olacağını vurguladı.
Babacan, şöyle devam etti:
"Biz, Irak'ın siyasi birliği,
toprak bütünlüğü için en başından bu yana Irak'a güçlü bir
destek verdik. Irak'taki bütün gruplarla temas içinde olduk, temas içindeyiz ve Irak'ın istikrarlı, güven içerisinde yaşayan, müreffeh bir
ülke olması için de elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz, her türlü çabayı gösteriyoruz."
2009'da Irak'ta gelir paylaşımı ve hidrokarbon yasasının önemli olacağını kaydeden
Ali Babacan, bu yasanın çıkması için Irak hükümeti ve meclisinin çalışacaklarını söyledi.
Babacan, Zebari ile yaptığı görüşmede, Irak'taki genel durumu ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını, ayrıca 2009 yılını değerlendirdiklerini kaydetti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen yıl Temmuz ayında
Bağdat'a yaptığı ziyarette, Irak Başbakanı
Nuri El Maliki ile birlikte başlatılan ve Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin oluşturulduğunu hatırlatan Babacan, şöyle konuştu:
"Bu Konseyin bakanlar seviyesindeki toplantısını bundan 4-5 hafta kadar sonra İstanbul'da gerçekleştirmeye de, bugünkü toplantımızda karar verdik ve her iki ülkeden de ilgili bakanları İstanbul'da bir araya getireceğiz. Çünkü bu, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin koordinasyonundan Sayın Zebari ve ben sorumluyum."
Babacan, ayrıca her iki ülke arasında önemli bir konu olan
ekonomik ve ticari ilişkileri, enerji konusunda
işbirliği ve önümüzdeki dönemde bu alandaki işbirliğinin nasıl geliştirilebileceği konularını görüştüklerini belirtti.
İki ülkenin ortak gündeminde yer alan ve zaman zaman ilişkileri olumsuz etkileyen
terör konusunu da ele aldıklarını bildiren Babacan, terörizmle mücadele konusunda hem Irak merkezi hükümetiyle hem de Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimle sürdürdükleri bir
diyalog olduğunu ve aralarında başlatmış oldukları ve Türkiye, Irak ve ABD'nin içinde yer aldığı bir üçlü mekanizmanın bulunduğunu hatırlattı.
Babacan, heyetlerin toplantısına hem askeri kanattan, hem Dışişleri Bakanlıklarından, hem de ilgili diğer birimlerden kişilerin katıldığını belirterek, bu üçlü işbirliği mekanizmasının şimdiye kadar
teknik seviyede toplantılarının yapıldığını, en son toplantının bir hafta önce Bağdat'ta düzenlendiğini, sonuç almaya yönelik çalışmaları birlikte yürüttüklerini kaydetti.
Ziyareti sebebiyle Zebari'ye teşekkür eden Babacan, iki ülke ilişkilerini değerlendirmek ve bölgesel konuları ele almak açısından faydalı bir ziyaret olduğunu söyledi. Babacan, görüşmelerinde Gazze'deki durumu değerlendirdiklerini, Zebari'nin ayrıca Kuveyt'te
Arap Birliği Zirvesinde edindiği izlenimleri aktardığını sözlerine ekledi.
IRAK DIŞİŞLERİ BAKANI
Zebari de Babacan ile görüşmelerinin sonucundan çok memnun olduğunu, son derece dostane, yapıcı bir görüşme yaptıklarını bildirdi.
Geçen yıl Türkiye-Irak ilişkilerini bugünle kıyasladığında, hükümetin ve ilgili tüm tarafların sayesinde dostluk yönünde bir ilerleme olduğunu gördüğünü ifade eden Zebari, Babacan ile görüşmesinde bölgesel, uluslararası, ulusal, ikili, üç taraflı pek çok konuyu ele aldıklarını belirtti.
Zebari, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen Temmuz ayında Bağdat ziyareti sırasında Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi kurulmasına yönelik imzalanan bildiriyi hatırlatarak, bu Konseyde askeri, enerji, ekonomik, ticari, sınır konularıyla ilgili iki ülke arasındaki tüm işbirliği konularının ele alınmasının öngörüldüğüne dikkati çekti.
Konseyi şimdi hayata geçirmenin zamanının geldiğini söyleyen Zebari, Konseyin ilk bakanlar düzeyindeki toplantısının, iki ülkenin dışişleri bakanları ve ilgili bakanlıkların katılımıyla birkaç hafta sonra İstanbul'da yapılacağını söyledi.
Zebari, Türkiye'nin üçlü mekanizmalar konusunda da anlayış ve destek gösterdiğini ifade ederek, özellikle terörizmin getirdiği zorluklarla ilgili, askeri ve istihbarat alanlarındaki işbirliği konusunda Türkiye, Irak ve ABD arasında üçlü mekanizma olduğunu hatırlattı.
Bu mekanizma çerçevesinde şu ana kadar Bağdat'ta bazı çalışmaların ve görüşmelerin yapıldığını söyleyen Zebari, bu üçlü işbirliği mekanizmasını temsil edecek şekilde Erbil'de bir ortak komuta merkezinin kurulması planının varlığından bahsetti.
Zebari, bu yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaştığını, bu rakamı daha da artırmak istediklerini, Irak tarafının bu yönde bir isteğinin olduğunu, bunun için potansiyelin de olduğunu belirtti.
Konuk Bakan, Türkiye'nin bölgede özellikle son dönemde gösterdiği aktif diplomasiden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.