Irak Başbakanı El Maliki, "iki ülke arasında güvenlik konusundaki işbirliği"ne ilişkin bir soruya da "PKK'yı terör örgütü olarak gördükleri, bunu açıkça ilan ettikleri" karşılığını verdi.
El Maliki, "Bu örgütün faaliyetlerini ve eylemlerini biliyoruz. Biz komşu ülkelerin iç işlerine karışmıyoruz. Ancak bu örgüt bizim topraklarımızda, dağlık ve zor bölgelerde var olarak bize birçok kriz yaşattı. Hatta bu örgüt bizim iç işlerimize de müdahale etmeye kalktı. Öyle ki Iraklı vatandaşlara, Kürtlere ve Araplara karşı da terör eylemleri düzenledi. Kesinlikle bu örgüt Irak'tan çıkmalı ve Irak topraklarından uzaklaştırılmalıdır" diye konuştu.
Irak Başbakanı
Nuri El Maliki,
Türkiye ile stratejik işbirliği ve Türkiye-Irak ilişkilerinin bölgesel ilişkilere örnek teşkil etmesini istediklerini belirtti.
El Maliki, Tv 8'e verdiği demeçte, bir soru üzerine Türkiye ile Irak arasında kurulan yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyinin iki ülke arasındaki ilişkinin geliştirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Konseyin istenen düzeyde olmayan ilişkilerin geliştirilmesi ve olgunlaştırılması için kurulmasına karar verildiğini söyleyen Irak Başbakanı, işbirliğinin siyasi, iktisadi ve ticari alanlarla güvenlik alanını kapsadığını kaydetti.
El Maliki, stratejik konseyin kurulması gerekliliği üzerine
anlaşma imzaladıklarını hatırlatarak, bunun ardından uygulamaya dönük icraata geçtiklerini, bunun neticesinde hem siyasi hem güvenlik hem de ekonomi alanındaki ilişkilerin etkilendiğini ifade etti.
İki ülke arasındaki ticaret hacminin arttığına işaret eden El Maliki, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ama bizi ilgilendiren şey ekonomiden daha büyük. Biz stratejik işbirliği peşindeyiz. Türkiye-Irak ilişkilerinin bölgesel ilişkilere örnek teşkil etmesini istiyoruz. Biz de Türkiye de tüm ülkeler de bu bölgenin güvenliği için çalışmalılar. Bölgeyi savaşların gölgesinden, çatışmalardan, diğer ülkelerin içişlerine karışmaktan korumalılar."
-GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ-
Irak Başbakanı El Maliki, "iki ülke arasında güvenlik konusundaki işbirliği"ne ilişkin bir soruya da "PKK'yı
terör örgütü olarak gördükleri, bunu açıkça ilan ettikleri" karşılığını verdi.
El Maliki, "Bu örgütün faaliyetlerini ve eylemlerini biliyoruz. Biz komşu ülkelerin iç işlerine karışmıyoruz. Ancak bu örgüt bizim topraklarımızda, dağlık ve zor bölgelerde var olarak bize birçok kriz yaşattı. Hatta bu örgüt bizim iç işlerimize de müdahale etmeye kalktı. Öyle ki Iraklı vatandaşlara, Kürtlere ve Araplara karşı da terör eylemleri düzenledi. Kesinlikle bu örgüt Irak'tan çıkmalı ve Irak topraklarından uzaklaştırılmalıdır" diye konuştu.
Irak'la Türkiye arasında ortak bir
komisyon bulunduğunu anımsatarak, PKK'nın faaliyetlerinin takip edildiğini, örgüte
lojistik desteklerin kesilmeye çalışıldığını belirten El Maliki, bunun dışında başka şekillerde de koordinasyon yürütüldüğünü, Iraklı ve Türk bakanların toplantılar yaptığını, yine bu konuda elinden gelen desteği vermeye ve örgütün lojistiğini kesmeye gayret gösteren
Amerikan tarafının da toplantılara katıldığını anlattı.
El Maliki, örgütün Irak topraklarındaki varlığını bitirmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini bildirdi.
-SU MESELESİ-
El Maliki, İki ülke arasındaki su meselesiyle ilgili bir soruya da Irak'a ulaşan su seviyesindeki düşüş nedeniyle oldukça büyük zarar gördüklerini, ancak bir çok kez gündeme gelen bu konunun neticede ortak konseyin toplantısında tartışıldığını ve su seviyesinin artırılması noktasında bir anlaşma yapıldığını belirtti.
Türkiye'nin bu konuyu tartışmaya açmasının Iraklılarla masaya oturmasının ve bu konuya ilişkin son toplantıda bir maddeyi ele almasının sorunun çözülmesi noktasında bir arayışın varlığını gösterdiğini ifade eden El Maliki, yapılan işbirliği ile bir sonuç alacaklarını umduklarını kaydetti.
-DEMOKRATİK AÇILIM-
Irak Başbakanı El Maliki, "Demokratik
açılım çerçevesinde Türkiye'yle bir koordinasyon gerçekleştirmeniz söz konusu mu?" sorusuna da "Tabii ki. Kesinlikle" cevabını vererek, "Irak hükümetinin, bölgesel
yönetim de dahil olmak üzere tümüyle buna hazır olduğunu" belirtti.
-SURİYE-
Türkiye'nin devreye girdiği,
Suriye ile Irak arasında yaşanan son krizde hangi noktada bulunduklarına ilişkin bir soruya El Maliki, sonuç alınamadığı karşılığını vererek, Suriye hükümetinin inkar politikası izlediğini söyledi.
El Maliki, Suriye'den öncelikle gerçekliğe uygun hareket etmesini istediklerini,
Baas partisinin ve
El Kaide örgütünün çeşitli şebekelerinin Suriye'de bulunduğunu kabul etmeleri gerektiğini yineleyerek, Suriye'den birçok örgütün topraklarındaki varlığına son vermesini istediklerini ifade etti.
Irak Başbakanı bir başka soru üzerine de Amerikan güçlerinin Irak'tan iki ülke arasında varılan güvenlik anlaşmasının öngördüğü tarihte çekileceğinden emin olduğunu söyledi.