Prof. Dr. Özcan,
Gaziantep ve
Şanlıurfa gezilerinin ardından
Adıyaman ziyareti öncesi yaptığı açıklamada, gezileri sırasında akademisyenler,
rektörler ve
öğretim üyelerine YÖK'te neyi yapmak gerektiğini ve neleri planladıklarını anlatarak, onların bu konudaki düşüncelerini öğrenmeyi amaçladıklarını belirtti.
Ziyareti esnasında rektörler ve öğretim üyelerine üniversitelerin problemli alanlarının başında gelen kadro ve özlük haklarıyla ilgili konulardan da bahsettiğini ifade eden Özcan, ayrıca araştırma görevlileriyle ilgili bir iki düşüncesini paylaştığına işaret ederek, ''
Araştırma görevlilerinin TUS gibi genel bir imtihanla seçilmeleri. Bunların, kadro değil de burs şekline dönüştürülmeleri. Bu konuları görüştüm.'' şeklinde konuştu.
Araştırma görevlilerine verilen maaşın şu anda en fazla bin 81 YTL düzeyinde olduğunu belirten Prof. Dr.
Yusuf Ziya Özcan, bu miktarı iyi bir seviyeye yükseltmek istediklerini de söyledi.
REKTÖR SEÇİMLERİ
Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, bölgedeki bazı üniversiteleri kapsayan gezisinde
rektör seçimleriyle ilgili düşüncelerini de akademisyenlerle paylaştığını belirtti.
Rektör seçimleri sırasında öğretim üyeleri arasında bölünmeler yaşandığını, her seçimde rektör adaylarının sayısı kadar üniversitelerde grupların ortaya çıktığını anlatan Özcan, ''Eğer üniversitede 3 rektör adayı varsa 3 grup ortaya çıkıyor. Bu 3 grup arasında daha sonra
tamir edilemeyen kırgınlıklar ve huzursuzluklar oluyor'' dedi. Bu kırgınlıkların hiç bir şekilde tamir edilemediğine işaret eden YÖK Başkanı, amaçlarının üniversitelerde huzuru sağlamak olduğunu dile getirdi.
YÖK'TEN BEKLENTİLER
Yeni dönemde farklı bir YÖK imajı oluşturmaya çalışacaklarını aktaran Özcan,''Bir defa YÖK şeffaf ve
hesap verebilir olmalı'' dedi.
YÖK'ün kara kutu olmaması gerektiğini, herkesin yapılanları alınan kararları gayet iyi bir şekilde anlaması gerektiğini bildiren Yusuf Ziya Özcan, herkesin yapılanların altındaki rasyoneliteyi ve niçin böyle bir karar verildiğini bilmesi gerektiğini ifade etti.
Hesap verebilir durumda olmaları gerektiğini vurgulayan Özcan, ''Bize sorduklarında niye bunu yaptınız diye. Bizim verebileceğimiz çok iyi cevaplar olmalı. Bu eski dönemde olmayan bir şey. Hiç kimse zaten YÖK'ten böyle bir şey de beklemiyordu. Ama şimdi ben herkesin böyle bir şey de beklemesini istiyorum. YÖK'ü hesap verebilir bir durumda görmelerini ve hesap sormalarını da istiyorum zaman zaman'' şeklinde konuştu.
YURT DIŞINDAN ÜNİVERSİTE AÇMA TALEBİ
Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Özcan,
Almanya,
Fransa,
İngiltere ve
İtalya gibi ülkelerin Türkiye'de üniversite açmak için müracaatlarının olduğunu açıkladı.
Prof. Dr. Özcan, Almanya ve İtalya'nın müracaatlarının olgunlaştığını ve
protokol imzalama seviyesine geldiğini bildirdi.
ÜNİVERSİTELERDE ÖZGÜRLÜKLER
Üniversitelerde
özgürlüklerin genişletilmesi konusunu önemsediklerini vurgulayan YÖK Başkanı Özcan, her türlü yasağa karşı olduğunu yineledi. Özcan, ''Mesela benim karşı olduğum bir şey daha var. Bir öğretim elemanı, dekanını tenkit edebilmelidir ama
terbiye hudutlarını aşmamak kaydıyla. Beni tenkit edebilmelidir. Dışarıda konuşamayacağı şeyleri bile kampüste konuşur olmalı öğretim elemanı. Fikir ve özgürlük ortamları yaratılmalı. Üniversite budur. Üniversite, insanların kafalarının içindekine değer vermelidir.'' dedi.
Yeni dönemde üniversitelerin sorunlarının çözümü konusunda farklı bir yol izleyeceklerini, zaman zaman düzenlenecek ziyaretlerle sorunların tespiti ve çözümüne yönelik fikir alışverişi yapacaklarını belirten Özcan, üniversitelerle ilgili herhangi bir sorun olduğunda, rektörleri Ankara'da kabul edeceğini ve gerekirse ilave toplantılar yapacaklarını sözlerine ekledi.
AA