Büyüme hızının beklentilerin altında olacağını öngören yöneticiler, büyümenin önündeki engelin yüksek satış vergileri olduğunu belirtiyor. Haliyle sektör, önceliğin vergilerin düşürülmesi olduğuna inanıyor.
Türkiye otomotiv pazarı 2012’de 817 bin 620 adet satışa ulaşırken 2013’te 893 bin 124 adetlik satış rakamı yakaladı. Ancak 2013’ün ikinci yarısında yaşanan kur artışı, yılbaşında uygulamaya konan ÖTV artışı ve şubat ayından itibaren Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kredilere getirdiği sınırlandırma yüzünden 2014’ün ilk 7 ayında pazar bir önceki yıla göre yüzde 23 oranında daraldı. Uluslararası danışmanlık şirketi KPMG’nin ‘Türkiye otomotiv sektöründe sürdürülebilir büyüme’ başlıklı raporunda sektör yöneticilerinin yüzde 92’si önümüzdeki 5 yılda pazarın büyüyeceğini öngörüyor. Ancak büyüme hızında düşüş olacağını vurgulayan yöneticiler, pazarın önündeki en büyük engelin yüksek satış vergileri olduğunu söylüyor. Vergi hadlerinin satış rakamlarına yüksek yansıdığına dikkat çeken Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotivdeki vergilerin yüksek olduğunu kamuda dâhil herkesin kabul ettiğini belirtiyor. Bayraktar, kur artışı ve BDDK düzenlemesi yüzünden sektörün zorlandığını, ÖTV zammı ile de sektörün daha da zor şartlarda yola devam ettiğine dikkat çekiyor.
Otomotiv meslek örgütleri arasında yapılan ankette ODD üyelerinin 5 yıllık sürdürülebilir büyümedeki önceliği yüzde 31 oranıyla otomotiv vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi. Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) üyelerinin yüzde 38 ve Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) üyelerinin de yüzde 21 vergi düzenlenmesini öncelik olarak görüyor. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyelerinde ise yüzde 22 ile yabancı yatırım politikalarının ardından yüzde 13 ile yine vergi düzenlemesi geliyor. Otomotiv sektörü son 10 yılda yüzde 54’lük büyüme yakalarken yüzde 24’lük daralma da yaşadı. Sektörün süründürülebilir büyümesi için değişikliklerin daha düşük oranlarda yapılması öngörülüyor. Sektör yöneticileri pazarın büyümesine olumlu bakıyor. Ancak satış rakamlarının 5 yıl içinde 1,2 milyon adedi aşacağını düşünenlerin oranı geçen yıl yüzde 36 seviyesindeyken bu yıl yüzde 22’ye geriledi.
SATIŞLAR SON 4 AYDA ARTAR
Kosifler Oto Satış Müdürü Barkın Pınar, 2014’teki yerel ve cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra sektörde istikrar yakalanacağını ileri sürerek yılın son 4 ayında ilk 8 ayından fazla satış olacağını ileri sürdü. Pınar, “Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından TCMB’nin para politikası olumlu anlamda gelişecek ve piyasaları rahatlatacaktır. ABD ve Avrupa merkez bankaları para politikalarının ve jeopolitik gelişmelerin etkisinde bir seyir olacaktır. Olumlu gelişmelerin etkisi ile toplam otomotiv pazarı satış rakamları yıl sonunda 700 bin seviyelerine ulaşır.” dedi.
LÜKS OTO EYLÜLDEN UMUTLU
Zaman'ın haberine göre, otomobil satışlarının ilk 7 ayda geçen yıla göre yüzde 20’nin üzerinde daralmasına rağmen lüks otomobil pazarında kayıp daha sınırlı düzeyde kaldı. Ancak yine de lüks oto ikinci el pazarının daha hareketli olması dikkat çekti. S&S Motors’un Genel Müdürü Ferhat Albayrak, temmuz sonu itibarıyla satılan 272 bin aracın 31 bininin lüks marka satışları olduğunu belirterek, “Temmuz ayında toplam pazar bir önceki aya göre yüzde 1,4 oranında daralırken lüks markaların bulunduğu pazarın üst bölümü ise yüzde 19,4 daraldı. Eylülle birlikte pazarın yine toparlanmasını bekliyoruz.” dedi.