İspanya’da Osmanlı tarihi üzerine çalışan sayılı akademisyenlerden Prof. Dr. Miguel Angel de Bunes Ibarra, Osmanlı’yı savunduğu gerekçesiyle Bulgar Hükümeti'nin kendisine ülkeye giriş yasağı koyduğunu açıkladı.
“Bulgar kültürü, dili ve Bulgaristan’ın bir ülke olarak karakterleri Osmanlı idaresi süresince mükemmel olarak korundu.” diyen İspanyol Profesöre, yaklaşık 4 yıl önce Avrupa Birliği üyesi Bulgaristan’a giriş yasağı konulduğu ortaya çıktı.
Balkanlar’da Osmanlı’nın son dönemlerinde ortaya çıkan romantik milliyetçi nefretin halen devam ettiğini aktaran Ibarra, Bulgar hükümetine aleyhinde iki kere diplomatik yollardan şikayette bulunulduğunu bu yüzden de bu ülkeye giriş yasağı konulduğunu aktardı.
Profesör Ibarra, “Balkan milliyetçiliğinin ortaya çıkmasından sonra Osmanlı kültürü yok edildi. Balkan milliyetçileri Osmanlı ve Türk varlığından rahatsız oluyorlar. Onların düşüncesine göre, kendi kültürlerini yok eden bir imparatorluğa ait olduklarını hatırlattığı için mescitler, köprüler gibi eserlerin yanısıra arşivleri de yok etmeye çalıştılar. Türkiye’nin de azınlıklara karşı iyi davrandığı söylenemez, mesela Rumların mal varlığına el konulması ve geri verilmemesi gibi. Yunanlar da aynı şekilde davrandı.” ifadelerini kullandı.
İSPANYOLLAR TÜRKLERLE ARAPLARI AYIRT EDEMİYOR
İspanya’daki Osmanlı çalışmalarına dair bilgi veren Profesör Miguel Angel de Bunes Ibarra, “İspanya’da Osmanlı çalışmaları neredeyse yok. Osmanlı tarihi üzerine uzman yok ve Türkçe bilen insan da yok. Yavaş yavaş ilgi artıyor ama ne yazık ki hiçbir İspanyol üniversitesinde Osmanlı tarihi üzerine ders yok. Çünkü burada 10 sene öncesine kadar Osmanlı ve Türk tarihi sadece hikayelerden oluşuyordu. İspanyolların ilgisi daha çok İspanya ve yakın Avrupa’ya yönelik. Türkiye, doğu olmasa da, bize göre doğuda olduğu için orası fanteziler dünyası vs. miti devam ediyor.” dedi.
İspanyolların son dönemlerde döner kebap ve spor sayesinde Türkiye’yi tanımaya başladığını aktaran Ibarra şunları söyledi: “İspanya’daki ders kitaplarında Osmanlılar kötü adamlar olarak öğretiliyor. Osmanlı doğu olarak kabul edildiği için ders kitaplarında çok geçmiyor ve bilenler de İnebahtı Savaşı'ndan dolayı biliyor. Ve o savaşta iyiler biziz ve Türkler kötü. İspanyollar bir Arap Müslüman ile Türkü ayırt edemiyor. İspanyol kültüründe, dini ile ulusal kimliği özdeşleştirme eğilimi var. Son zamanlarda döner kebap sayesinde biraz fark etmeye başladılar. Turizm, futbol ve basketbol da İspanyolların Türkleri Araplardan ayırt etmesine büyük katkısı oldu.”
CİHAN