New York Times gazetesi,
Irak’ta
iç savaşın patlak vermesi halinde ülkenin parçalanabileceğini ve şiddetin tüm bölgeye yayılabileceğini belirtirken, "
Türkiye, Irak’a girme ihtiyacını hissedebilir" yorumunu yaptı.
New York Times gazetesi, Irak’ta iç savaş olasılığını değerlendirdiği haber yorumunda, bir iç savaşın sadece ülkenin Sunni, Şii ve
Kürt kısımlara bölünmesine değil aynı zamanda şiddetin bütün bölgeye yayılmasından korkulduğunu kaydetti.
Irak’taki iç savaşın komşu ülkelerde çatışmalara da neden olabileceğini, komşu ülkelerin Irak’taki tarafların yanında yer alabileceklerini kaydeden gazete, böyle bir durumda İran’ın Şiileri destekleyeceğini belirterek şöyle devam etti:
"Ve Suudi
Arabistan,
Ürdün ve Kuvyet gibi
Sünni ülkeler Sunnileri
savunma veya Irak sınırlarında tampon bölgelerini yaratma ihtiyacını hissedebilir. Türkiye de, Irak’taki
Türkmen azınlığını Kuzey’deki Kürt bölgesine karşı korumak için (Irak’a) girme zorunluluğunu duyabilir." NYT,
Lübnan, Kuvyet ve özellikle
Suudi Arabistan’daki Şiilerin kolayca ayaklanabileceğini savunarak "Böyle bir bölgesel çatışma, bitmesi yıllarca alabilir ve 100 yıldan daha kısa bir süre var olan sınırların yeniden çizilmesini zorunlu kılabilir" yorumunu yaptı.
IRAK’TA İÇ SAVAŞ ORTADOĞU DEPREMİ DEMEK
BM Lübnan Özel Temsilcisi Terje Roed-Larsen’in "Irak’ta bir iç savaş, tüm
Ortadoğu’yu etkileyen bir deprem türü olur" sözlerine de yer veren gazete, 2004 yılında ABD’nin Irak işgali konusunda danışmanlık yapan Larry Diamond’un ABD’nin ülkeden ayrılmak zorunda kalacağı değerlendirmesini de yansıttı.
NYT’ye konuşan Brookings Institution Saban Merkezi
Araştırma Direktörü Kenneth Pollack da, "Bir iç savaşta ilk göreceğimiz Şiiler arasındaki çatışmalar olur" diye konuştu.
Bazı uzmanların Irak’taki bir iç savaşın mutlaka başka ülkelerin müdahalesine yol açmayabileceğini düşündüklerini kaydeden gazete, ABD’nin eski
Ankara Büyükelçisei Morton Abramowitz’in, Türkiye’nin özellikle bir Kürt devletinin kurulması halinde müdahale etme eğiliminde olmakla birlikte AB’yi karşısını almak istemeyeceğini belirterek, "Türkler, olanları beğenmeyebilir ancak ihtiyatlılardır" dediğine dikkat çekti.
ABD’li gazete, Irak’ta siyasi bir çözüm bulunması için BM veya Avrupa’nın desteğinde bir bölgesel müdahale seçeneceği üzerinde de durdu. Gazete, Sünni Arap ülkelerinin
Arap Birliği gibi bir
örgüt aracılığı ile Irak’a çokuluslu bir güç göndermeye çalışabileceğini de yazdı.
MİLLİYET