Adalet Bakanlığı'nın hazırladığı '
Yargı Reformu
Strateji Taslağı',
Türkiye Barolar Birliği'nin Ankara'da düzenlediği sempozyumda tartışıldı. Sempozyumda, ilginç görüşler dile getirildi.
Zaman'ın haberine göre ev sahibi Türkiye
Barolar Birliği Başkanı
Özdemir Özok, yargı
reformu konusuna girmezken, siyasi tartışmaları değerlendirdi.
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr.
Ümit Kocasakal'ın çıkışı ise dinleyicileri şoke etti. "Yargıçlar devleti" eleştirilerine dikkat çeken Kocasakal, "Ben yargıçlar hükümetini bu yasama ve yürütmeye
tercih ederim." dedi. En
sivil görüşler ise eski
Askeri
Yargıtay Başkanı
Hakim Tuğgeneral Fahrettin Demirağ'dan geldi. Yargıda reform taslağında belirtilen askerî
mahkemelerin kışla dışına çıkarılmasının yerinde olacağını belirten Demirağ,
disiplin mahkemelerinin dışında askerî mahkemelerin sivilleştirilebileceğini belirtti.
Askerî yargı hakimlerinin atamaları ve sicil sistemlerinin bağımsız bir kurulca düzenlenebileceğini vurgulayan Demirağ, bunun için Askerî Yüksek İdare Mahkemesi ve Askerî Yargıtay üyelerinden seçilen Askerî Hakimler Yüksek Kurulu'nun oluşturulabileceğini ya da Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun görevlendirilebileceğini kaydetti.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan TBB Başkanı Özdemir Özok, sempozyumun konu başlığı olan
yargı reformuna neredeyse hiç girmedi. Özok, Adalet Bakanı'nın "Yargı Reformu Strateji Taslağı Paketi''ni AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e vermesini eleştirirken, bu konudaki eleştirilere hak verdi.
Galatasaray Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Kocasakal ise
Anayasa Mahkemesi'nin
iptal kararı sonrası gündeme gelen 'yargıçlar devleti' tartışmasına değindi. Anayasa Mahkemesi'nin eğitim özgürlüğüyle ilgili anayasa değişikliğini iptal eden kararını hatırlatan Kocasakal, "Şu anda yasama fetişizmi söz konusu. Çok tehlikeli bir durum. Kuvvetler ayrılığında yargı, yasama ve yürütmenin üzerindedir. Türban kararının
yetki gaspı olduğu söyleniyor. Yargıçlar hükümetine gittiğimiz eleştirileri yapılıyor. Ben yargıçlar hükümetini bu yasama ve yürütmeye tercih ederim." ifadelerini kullandı. Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya'nın 'Anayasa'ya aykırı Yüksek Mahkeme kararları askıya alınsın' teklifini eleştiren Kocasakal, "Eğer sen hukukçuysan senin diplomanı askıya alsınlar." dedi.
'Askerî mahkemeler sivilleşmeli'
"Askerî Yargı'' konulu sunumu yapan eski Askerî
Yargıtay Başkanı Fahrettin Demirağ, Türkiye'de yargı birliğinin uzun yıllardır tartışıldığını, ancak bir türlü sağlanamadığını ifade etti. Demirağ,
yüksek yargı organlarının tek
çatı altında birleştirilmesini önererek, bunun yargı bağımsızlığı için önemli bir gelişme olacağını vurguladı. Demirağ, taslağın askerî yargı organlarının görüşü alınmadan hazırlandığını öne sürdü. Demirağ, taslakta
subay üyelerin askerî mahkemelerden çıkarılmasının önerildiğini hatırlattı. Demirağ, "Subay üyelerin çıkarılması yeterli değil. Askerî yargının idareden bağımsız hale getirilmesi gerekiyor. Askerî hakimlerin statüsünde değişiklik yapılmalı." diye konuştu. Subay üyelerin askerî mahkemelerde bulunmasının askerlik mesleğinin gereklilikleriyle açıklanamayacağını ifade eden Demirağ, disiplin mahkemelerinin dışında askerî mahkemelerin sivilleştirilebileceğini belirtti.
Sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Demirağ, mecburi askerlik sistemi bulunduğu sürece yükümlülerin vicdani ret gerekçesiyle askerlikten muaf tutulamayacağını söyledi. Demirağ, "Bu eşitlik ilkesine aykırı olur.
Türk Silahlı Kuvvetleri profesyonel orduya geçerse, vicdani retçiler orduya alınmayabilir." dedi.
Sempozyumun açış konuşmasını yapan TBB Başkanı Özdemir Özok, sempozyumun konu başlığı olan yargı reformuna neredeyse hiç girmedi. Özok, Adalet Bakanı'nın "Yargı Reformu Strateji Taslağı Paketi''ni AB Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'e vermesini eleştirirken, bu konudaki eleştirilere hak verdi.