Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK), sosyal güvencesi ya da öğrenci olmayan 18 yaşını doldurmuş her erkeğin belli bir kademeden sağlık sigortası primi yatırmasını öngören Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulaması, özellikle üniversite öğrencilerini şoke etti. Öğrenciler bir anda kendilerini borçlu bulurken, SGK yetkilileri öğrenci belgelerini ibraz etmeleri halinde bu borçların büyük bölümünün ya da tamamının silineceğini açıkladı.
SGK tarafından 1 Ocak 2012'de hayata geçirilen uygulama kapsamında gelir testini yaptırmayan ve bu primi 24 aydır yatırmayanlara yüklü borç çıktı. Bu uygulamadan haberdar olmadığı için beyanda bulunmayan üniversite öğrencilerine, 3 bin liranın üzerinde borç bildirildi. Borcun son ödeme günü olarak da 1 Ocak 2014 tarihi verildi.
EN AZ 37 LİRA
Yasa hazırlandığı dönemde bu tür sorunlara dikkat çektiklerini ancak dikkate alınmadığını belirten KESK Büro Emekçileri Sendikası Antalya Şube Başkanı Mustafa Ayar, çalışmayan bir kişinin en az 37 TL ödeme yapacağına işaret etti. SGK'ya prim borcu gözüken mağdur öğrencilerin ikametgahlarının bulunduğu il ve ilçelerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla gelir testi yaptırmaları gerektiğini anlatan Ayar, şöyle dedi:
"Anne ve babasının gelir tespiti yapılıp, GSS prim oranı belirlenecek. Ancak anne babanın hiç geliri olmasa bile en kötü 30 lira civarında bir ödeme çıkartılıyor. Bu şekilde ödemek durumundalar. Sorguladıklarına 3 bin lira olarak çıkan rakamlar da test yapıldıktan sonra düşer."
DHA