Cumhuriyet Gazetesi'ne
molotofkokteyli atan 13 yaşındaki U.E.'nin annesi Belgin E., oğlunun Bedirhan Ş. tarafından para ile kandırılıp
eylem yaptırıldığını ileri sürdü.
Son dönemde yapılan provokatif saldırılarda çocukların kullanılması dikkat çekiyor.Trabzon'da
rahip Andrea Santoro cinayeti, Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli ve Cerrahpaşa'da
el bombası atılması, çocuklara işlettirilen suçlardan sadece birkaçı. Cumhuriyet Gazetesi'ne molotofkokteyli attıktan sonra yakalanarak ıslahevine konulan 13 yaşındaki U.E.'nin annesi Belgin E., çocuğunun kullanıldığını iddia ediyor. "
İlkokul çağındaki çocuk nereden bilsin molotofkokteyli atmayı?" diyen Belgin E., saldırının azmettiricisi Bedirhan Ş.'nin de oğlu gibi 'maşa' olduğu görüşünde. Acılı anne, "Bedirhan Ş., ülkenin birçok yerine gezilerde bulunuyordu. Son dönemde Erzurum'a, Kars'a gitmişti. Adliye çıkışında
İlhan Selçuk'a da tehditte bulunmuş. Demek ki bunun arkasında büyük güçler var. O da kullanılan bir maşa." şeklinde konuştu.
U.E., 2001 yılında babası Hasan E.'yi kaybetmesinin ardından ilkokula devam edememiş. Eşinin ölümünden sonra çocuğunu çalıştırmadığını anlatan Belgin E., "Kötü işlere karışmaması için hep gözümün önünde tutuyordum." dedi. Cumhuriyet'e düzenlenen saldırının azmettiricisi Bedirhan Ş.'nin oğlu ile diğer failleri gezmeye götürmek maksadıyla kandırdığını ileri süren acılı anne, şöyle konuştu: "Şişli'ye gittiklerinde Bedirhan Ş., ellerine molotofkokteylini tutuşturmuş. Oğluma da kurusıkı tabancayı vererek 'Ben alacağımı tahsil etmeye gidiyorum. Dönünce size bir miktar para vereceğim.' diyerek olay yerinden kaçmış." Belgin E., Bedirhan Ş.'nin de babası öldükten sonra anneannesinin yanında büyüdüğünü sözlerine ekledi.
Eski MİT'çi
terör uzmanı
Mahir Kaynak, çocukların kullanılmaya müsait olduğuna dikkat çekerken, "Birincisi, çocuklar kolay şartlandırılır. İkincisi de çoğu işsiz güçsüz olan bu insanlara birkaç
kuruş para vermek suretiyle bu eylemlere itilirler." yorumunda bulunuyor. 18 yaşının altındakilere uygulanan ceza indiriminin çocuk suçlu sayısını artırdığına vurgu yapan Kaynak, "
Çocuklar sorguda konuşsa bile sadece muhatap olduğu kişiyi söyler. Esas planlayıcı çocuklarla te
masa geçmez. Bu olaylar zincir gibidir. En üsttekini kesinlikle bulamazsınız. Mutlaka araya birtakım kademeler koyarak araştırmanın bir yerde tıkanmasına sebep olurlar." diye konuşuyor.
18 yaşından küçüklerin girdikleri ortamda çok az şüphe çektiği için kullanıldığının altını çizen çocuk ve ergen
psikiyatri uzmanı Leyla Alkaş ise "Gençler bu yaşlarda telkine müsaittir. Tek yönlü olarak düşünürler. Bir gruba üye olmak ve kahraman olmak isterler." değerlendirmesini yapıyor.