Adana'da Büyükşehir Belediyesinin yapımına 1999 yılında başladığı, ancak ödenek yetersizliği nedeniyle inşaatı duran ''Adana Metrosu'' üzerindeki yaya üst geçidi, kullananları da görenleri de hayrete düşürüyor.
Merkez ilçe Seyhan'da, Alparslan Türkeş bulvarındaki, metro raylarının konulduğu yerden karşıya geçişi sağlamak üzere yapılan üst geçidi kullanmak isteyenler, önce araç trafiğinin yoğun olduğu yolu geçiyorlar. Yayalar, daha sonra, yaya geçidinden inşaat halinde kalan rayların bulunduğu bölümü geçip bulvarın diğer bölümüne iniyor, yolu geçerek kaldırıma ulaşıyorlar.
Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Samet Karyıldız, yaptığı açıklamada, dünyanın hiç bir yerinde böyle bir üst geçidin bulunmadığını belirtti. Hafif Raylı Sistem inşaatı sürerken ''geçici çözüm amaçlı'' yapılan bu girişimin ''tam bir komedi'' olduğunu ifade eden ve ''trajediye dönüşmesi'' endişesi taşıdıklarını vurgulayan Karyıldız, şunları söyledi:
''(Geçici çözüm) diyerek insanların hayatını tehlikeye atamazsınız. (Metro bitmedi) diyerek her şey yarım bırakılmaz. Zaten metro üzerinde üst geçit yapılmaz, sadece alt geçit yapılır. Bu sorun Adana'nın birçok yerinde var. Buna üst geçit demek için binlerce şahit gerekir. Bu olsa olsa bir hilkat garibesi.''
Ana yola inen üst geçidin Türkiye'nin büyük şehirleri arasındaki Adana'ya yakışmadığını belirten Karyıldız, kent mimarisine her zaman destek vermeye hazır olduklarını kaydederek, ''Doğru yapılan şeylerin yanındayız, ama yanlışların karşısındayız'' diye konuştu. Kamuoyunda ''Adana Metrosu'' olarak bilinen ''Hafif Raylı Taşıma Sistemi''nin ihalesi 1996 yılında yapılmış, 1999 yılında başlayarak bugüne kadar 350 milyon dolar harcanan Hafif Raylı Sistem inşaatı kredi sorunu giderilemeyince çalışmalar durmuştu.
AA