Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Ortaöğretim Kurumları
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'ndaki (OKS) soruların, 120
ilköğretim okulundaki yeni
müfredat uygulanması nedeniyle eski ve yeni müfredatta bulunan ortak konulardan seçileceğini bildirdi.
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Orhan Ekinci, ''müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak amacıyla böyle bir karar alındığını, böylece OKS'de adaylara soru yöneltilecek alanların daraltıldığını'' söyledi.
MEB'in 120 ilköğretim okulunda
pilot olarak yeni müfredat uyguladığını anımsatan Ekinci, bu okulların 8. sınıflarındaki öğrencilerin de 2008-OKS'ye katılacağına işaret etti. Bu okullarda yeni müfredat uygulanmasına karşın diğer tüm okullarda ''eski müfredat'' uygulandığını anlatan Ekinci, şöyle konuştu:
''OKS'de müfredat farklılığından doğabilecek sorunları ortadan kaldırmak için her iki müfredatın kesiştiği alanlardan soru sorulmasına karar verildi. Böylelikle soru sorma alanımız daraltıldı. Eski müfredatta var olan yeni müfredatta olmayan konular ile yeni müfredatta var olan eski müfredatta olmayan konular dışarda bırakıldı. Böylece soru sorulacak alanlar daraldı.''
OKS'de yöneltilecek soruların ''günlük hayata daha yakın olacağını'' vurgulayan Ekinci, ''Sorular doğrudan bilgi yoklama şeklinde değil de bilginin öğrenilip öğrenilmediğini, davranışa dönüşüp dönüşmediğini değerlendiren bir yapıda olacak. Örneğin, 'Newton kanunu nedir?' şeklinde soru olmayacak'' diye konuştu.
Ekinci, OKS'de,
Türkçe,
Matematik, Fen ve Sosyal Bilgiler alanlarından soru yöneltildiğini anımsatarak, müfredat farklılığı dolayısıyla her bir alandan soru yöneltilmeyecek konular bulunduğunu kaydetti.
''OKS İLE SBS BİRBİRİNDEN FARKLI'
OKS ile SBS'nin yapısının birbirinden farklı olduğuna işaret eden Ekinci, OKS'de öğrenciler arasında ''
sıralama'' yapıldığını, SBS'de ise öğrencilerin seviyesinin ölçüldüğünü anlattı. Ekinci, öğrenciler arasında sıralama yapılması nedeniyle OKS'de güçlük derecesi daha fazla sorular yöneltildiğini, SBS'de ise öğrencilerin seviyesinin ölçülmesi amaçlandığı için güçlük derecesi daha az sorular sorulduğunu anlattı.
Ekinci, şunları kaydetti:
''SBS'de öğrencinin seviyesini yokluyoruz. Öğrenci ister bu müfredatla eğitim görsün, ister görmesin seviye bakımından nerededir, müfredatta öngörülen kazanımlar bakımından nerededir onu ölçmeyi hedefledik. SBS'nin yapısı çok farklı, çok değişik. Öğrencideki bir kazanım düzeyini yoklamaya çalışıyoruz. Bu kazanımı nereden almış, nasıl almış o çok önemli değil.
OKS'de şimdiye kadar müfredat içerisinden de güçlük derecesi yüksek sorular soruluyordu, sıralama yapabilmek için. Bu, OKS'nin yapısında olan bir şey. Ama SBS'de bu tip sorular olmayacak. Güçlük derecesi yüksek sorular sorulmayacak. O nedenle normal eğitimine devam eden bir öğrenci bu sınavı çok rahat başarabilecek. Soru
tipi buna göre hazırlanıyor. Biz bunu 'Soru biçimimiz biraz daha sevimli ve sempatik olacak' diye ifade ediyoruz. Öğrenciler, çok ağır
baskı altında kalmadan kendini daha rahat hissedeceği bir soru tipiyle karşılaşacak. ''
Gerek OKS'de gerekse SBS'de müfredat dışında hiçbir soru yöneltilmeyeceğini vurgulayan Ekinci, 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacak OKS'ye yaklaşık 915 bin başvuru yapıldığını bildirdi.
AA