Aydın
Menderes, İncek Alacaatlı köyü Çakırbeyi villalarındaki evinde
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı ziyaretin perde arkasını
Cihan Haber Ajansı muhabirine anlattı.
Bundan bir süre önce bir konu için Başbakanı aradığını dile getiren Menderes, Özel Kalem Müdürü'nün bu isteği iletince Başbakan'ın "Telefonla olmaz, biz kendimiz ziyaret eder görüşürüz." diyerek bu ziyarete karar verdiğini ifade etti.
Başbakan Erdoğan'ın bu kararından kendilerinin bir bilgisi olmadığını vurgulayan Menderes, "
Meclis müzakereleri bitince
telefon ettiler. O sırada bir televizyonda
canlı yayın programı vardı. O program başlamak üzereydi. Tevafuktur, Sayın Başbakan televizyon yayını devam ederken geldiler. Böylece nezaket gösterdiler. Büyük bir incelik gösterdiler. Bizlere de onur verdiler." dedi.
Başbakan ile yaptığı görüşmelere ilişkin ise Menderes, "Türkiye'de ne konuşuluyorsa, Türkiye'nin gündeminde olan konularda özellikle Sayın Başbakan bana düşüncelerimi sordular. Ben de
özet olarak kendilerine ifade ettim. O da belli düşüncelerini ve izlenimlerini lütfedip aktardılar. Böyle bir görüşme geçmiştir. Ancak bu ziyaretin siyasi bir içeriği yoktur. Özü bir nezaket ziyaretidir, Başbakan'ın gösterdiği büyük bir kadirşinaslıktır. Çok memnun kaldık.
Sevgi, saygı ve başarı dileklerimizi ilettik." diye konuştu.
MUHALEFETİN '10 KASIM' HASSASİYETİ SAMİMİ DEĞİL
Demokratik açılımın Mecliste görüşülmesine ilişkin soruları da cevaplayan Menderes, muhalefetin tavrını eleştirdi. Muhalefetin şu ana kadar
iktidar karşısında hiçbir başarı elde edemediğini savunan Menderes, demokratik açılımda, 'acaba burdan AK Parti'den bir şey kopartabilir miyiz?' diye muhalefetin aradaki gerilimi tırmandırarak oy peşine düştüğünü ve görüntünün bu olduğunu söyledi.
Meclis'teki görüşmelerde
pankart açılması ve kullanılan üslubu olumlu bulmadığını vurgulayan Menderes, "Çünkü Meclis müzakerelerinin Türkiye'nin demokrasisine hiçbir şey kazandırmadığını, muhalefetin hala bir alternatif üretmediğini, hiçbir iktidar ışıltısı üzerinde taşımadığını gördük. Bu kadar hırçınlık muhalefete fayda getirmez." şeklinde konuştu.
Muhalefet partilerinin demokratik açılımın 10
Kasım'da görüşülmesine karşı çıkmalarını da değerlendiren Menderes, hükümetin
10 Kasım'da görüşmeyi yapmaması halinde de yine bu tepkilerin olacağını belirtti. Ne yapılsa hükümetin üstüne gidileceğini anlatan Menderes, şöyle devam etti: "Buradan, AK Parti'yi sarsabileceği gibi bir sonuç çıkartmış muhalefet. Bence 10 Kasım'da 'oldu, olmadı' tartışmaları samimi değildir.
Hükümet, iktidar yanlış bir şey yaptı kanaatinde değil ki, doğru bir şey yaptığı kanaatinde. Onun için de 10 Kasım'da getirmeyi mahsur görmemiş. İktidar karşısında muhalefet ayrı bir kanaatte olabilir. O da 10 Kasım günü çıkar Meclis'te o görüşlerini ifade eder. Burada bir ikinci hususu gözden kaçırmamak lazım. Esas itibariyle, esas müzakere ayın 12'sinde yapılacaktır. Sadece bir 'açılıp açılmama' müzakeresidir. Zaten muhalefette, müzakere açılmasın demiyordu. 10 Kasım hususundaki hükümetin kararına muhalefetin karşı çıkışını anlamlı da bulmuyorum, olumlu da bulmuyorum."
(CİHAN)