Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir dizi temasta bulunmak üzere Ankara’ya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya geldi. Bakanlıktaki görüşmeden sonra ortak basın toplantısı düzenlendi. NATO’nun doğusu ve güneyindeki gelişmeler üzerine Stoltenberg’in ziyaretinin zamanlıca olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, IŞİD tehdidi başta olmak üzere Irak ve Suriye’deki güvenlik sorunlarını ele aldıklarını ve terörün kapsamlı bir şekilde ele alınması üzerinde durduklarını kaydetti. Sınırda baş gösteren krizin insani boyutlarına da değindiklerini kaydeden Çavuşoğlu, yaklaşık 1.5 milyonluk mülteciye ev sahipliğini yaptığını hatırlattı. NATO-Rusya ilişkilerini de ele aldıklarını belirten Çavuşoğlu, Kırım Tatarları konusundaki Türkiye’nin hassasiyetlerini Genel Sekretere ilettiğini söyledi. Çavuşoğlu, görüşmede Afganistan’daki durumun da ele alındığını belirtti.
'IŞİD SON DERECE ÖNEMLİ BİR TEHDİT OLUŞTURUYOR'
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ise son derece önemli konuları görüşme imkanı bulduklarını aktararak, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin NATO için anahtar rol oynayan bir müttefik ülke olduğunu vurgulayan Stoltenberg, gerçekten zorlu bir dönemde geçildiğini belirterek, güvenlik sorunlarının birlikte nasıl aşılabileceğini ele aldıklarını anlattı. Stoltenberg, "IŞİD son derece önemli bir tehdit oluşturuyor. Uluslar arası toplumun birlikte hareket etmesi son derece önemli. ABD’nin kararlı adımlarını çok önemsiyorum.” dedi. TBMM’den geçen tezkereyi önemsediklerini kaydeden NATO Genel Sekreteri, “Türk topraklarını füze saldırılarına karşı korumaya devam edeceğiz. Türkiye, 10 yıllar boyunca son derece önemli bir müttefik olarak bölgedeki istikrara katkıda bulunmuştur. Türkiye’nin Afganistan’daki desteğine güvenmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
Stoltenberg,Galler’deki NATO zirvesinde alınan kararların artık yürürlüğe konma zamanın geldiğini de sözlerine ekledi.
"GERÇEKÇİ BİR YAKLAŞIM DEĞİL"
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını savundu. Çavuşoğlu, kara operasyonun da masada olduğunu ifade ederken, "Esed rejimi Suriye’deki ve bölgedeki istikrarsızlığın sebebidir. Radikal ve terörist gruplar bu ortamda doğmuştur ve güçlenmiştir.” dedi.
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, bölgedeki istikrarsızlığın sebebinin Esad rejimi olduğunu belirterek "Siyasi bir değişim olması şarttır. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir” dedi. Çavuşoğlu, “Sadece Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek de gerçekçi bir yaklaşım değildir. Biz tüm kapsamlı önerilerimizle beraber müttefiklerle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak karara varıldıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapmaktan çekinmeyecektir." ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile düzenlediği ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Türkiye’nin terörle mücadele hiçbir zaman çekingen davranmadığını kaydeden Çavuşoğlu, Irak ve Suriye’deki gelişmeler ışığında bugünkü tabloyu dört yıldır tüm dostlarıyla paylaştıklarını aktardı. Bölgeye kapsamlı bir açıdan baktıklarını belirten Çavuşoğlu, bölgenin güvenliğinin ve istikrarın sağlanması için kapsamlı bir strateji izlediklerini ifade etti. Dışişleri Bakanı, Suriye’de Esad rejimin kalması durumunda zulüm ve katliamların devam edeceğinin vurguladı. Çavuşoğlu, "Esad rejimi 200 binden fazla insanını öldürmüştür. Sadece kimyasal silahlarla değil varil bombalar ve hava saldırıları ile 200 bin insan öldürülmüştür. Esad rejimi Suriye’deki ve bölgedeki istikrarsızlığın sebebidir. Radikal ve terörist gruplar bu ortamda doğmuştur ve güçlenmiştir. Dolayısıyla siyasi bir değişim olması şarttır. Esad rejimi kaldıkça bugünkü durum devam edecektir." ifadelerini kullandı.
"HAVA SALDIRILARI TERÖR ÖRGÜTLERİN BÖLGEDEN TAMAMEN TEMİZLENMESİ İÇİN YETERLİ DEĞİL"
IŞİD’e yönelik hava saldırılarını açıkça desteklediklerini kaydeden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Sadece hava saldırıları ile arazideki güç dengesi belki değiştirilebilir ya da kısa vadeli IŞİD durdurulabilir ama IŞİD ve terör örgütlerin bölgeden tamamen temizlenmesi için yeterli değildir. Kara operasyonu dahil her türlü opsiyon değerlendirilmelidir. Özgür Suriye Ordusu desteklenmelidir." şeklinde konuştu.
‘TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMAKTAN ÇEKİNMEYECEKTİR’
Türkiye’nin insani yardım konusunda ağır bir yükün altında kaldığını ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, her şeyden önce uçuşa yasak bölgenin oluşturulması gerektiğini ifade ederek "Sadece Türkiye’nin tek başına kara operasyonu yapmasını beklemek de gerçekçi bir yaklaşım değildir. Biz tüm kapsamlı önerilerimizle beraber müttefiklerle görüşmelerimiz devam ediyor. Ortak karara varıldıktan sonra Türkiye üzerine düşeni yapmaktan çekinmeyecektir." dedi.
‘TÜRKİYE’NİN NATO’YU ARKASINDA HİSSETMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ’
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ise bir soru üzerine NATO’nun temel sorumluluğun ortak güvenliği sağlamak olduğunu belirtti. Türkiye’nin ittifak içindeki en büyük ikinci orduya sahip bir ülke olduğunu aktaran Stoltenberg, "Türkiye, kendi içinde de güçlü bir orduya sahip. Ama her zaman bu anlamda biz Türkiye’yi desteklemeye devam edeceğiz. Türkiye ile son derece yakın bir diyaloğumuz var. Türkiye’nin NATO’yu arkasında hissetmesi konusunda elimizden geleni yapıyoruz." ifadelerini kullandı.
‘UZUN VADEDE SİYASİ BİR ÇÖZÜME İHTİYACIMIZ VAR’
Türkiye’nin IŞİD’le sürdürdüğü mücadeleyi önemsediğini kaydeden NATO Genel Sekreteri, bu bağlamda tezkerenin Meclis’ten geçmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Stoltenberg, Suriye ve Irak için “Ortak bir çaba gerekiyor. Uzun vadede siyasi bir çözüme ihtiyacımız var. Bölgedeki güvenliği tesis etmek amacıyla Türkiye ile çok daha iyi bir müttefik olarak çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘TAMPON BÖLGE KONUSU NATO’DA GÜNDEME GELMEDİ’
Türkiye’nin talebi üzerine sınıra Patriot füze savunma bataryalarını yerleştirdiklerini kaydeden Stoltenberg, “Halihazırda füze saldırısı tehlikesine karşı, zaten biz bu desteği veriyoruz. Son derece somut bir katkı bu.” dedi. Türkiye’nin güçlü bir müttefik ülke olduğunu ifade eden NATO Genel Sekreteri, tampon bölge konusunda ise “Uçuşa yasak bölge oluşturulması ile bir konu var. Çavuşoğlu ile yaptığımız toplantıda bu konuyu da ele aldık. Basit bir biçimde bu problemlerin çözülebileceğini düşünmüyorum. NATO’da bu konu ele alınmadı.” dedi.
(CİHAN)