Habere göre, bu konudaki karar, dün
Avusturya'da yapılan AB
Dışişleri Bakanları toplantısında alındı. AB Haber' e konuşan kaynaklar, nihai kararın 12 Haziran'da Lüksemburg'da bir araya gelecek AB Dışişleri Bakanları Konsey toplantısında alınacağını söyledi.
Karar çıkarsa, aynı gün gerçekleştirilecek
Türkiye-AB Ortaklık Konseyi toplantısı sırasında, 'bilim ve araştırma' başlığında fiili
müzakereler başlayacak. AB gözlemcileri, AB dönem başkanı Avusturya'nın Türkiye ile müzakereleri fiilen başlatmak için pek de istekli olmadığına işaret ediyor.
Gözlemciler, dönem başkanlığı haziran ayı sonunda sona erecek Avusturya'nın, yine de Türkiye ile ilgili önyargılı olduğu izleniminden kaçınmak için, bir başlıkta müzakerelerin başlatılmasına sıcak baktığını ifade ediyor.
Türkiye 3 ekimde müzakerelere başladı
Türkiye ile AB arasındaki müzakereler 3 ekim tarihinde başlamıştı. Türkiye'nin 3 ekimde AB ile müzakerelere başlamasından önce Avusturya'nın 'imtiyazlı
ortaklık' ta diretmesi krize neden olmuştu. Avusturya,
Müzakere Çerçeve Belgesi'ne 'imtiyazlı ortaklık' ibaresinin girmesi için uzun süre direnmişti. 25 üyeli birlik içinde tek kalan Avusturya'nın sonunda direnci kırılmış ve Müzakere Çerçeve Belgesi onaylanmıştı. Avusturya ile yürütülen pazarlıkların uzun sürmesi nedeniyle diplomaside pek sık uygulanmayan bir
kural işletildi. Pazarlıkların yürütüldüğü Lüksemburg'ta saatler gece yarısına iki dakika kala 23:58'de durdurulmuştu.
AB Dönem Başkanlığı'nı yürüten
İngiltere, bu süreçte Türkiye'ye önemli ölçüde
destek vermişti. AB kulislerinden sızan bilgilere göre, İngiltere'nin diplomasideki başarısı müzakerelerin başlamasında etkili oldu.
AB HABER