Eskişehir ve
Afyon'da yer alan ve daha önce hiç
arama yapılmayan sahalardaki
rezervin 1 milyar ton olduğu tahmin ediliyor.
Yetkililerden alınan bilgiye göre, MTA'nın 1980'li yılların sonlarında yavaşlayan ve 2004 yılında yeniden hızlanan arama faaliyetleri, aralıksız sürdürülüyor.
Hükümetin, enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve yerel kaynaklara ağırlık verme politikası çerçevesinde ''kömür arama seferberliği'' başlatan MTA, bu kapsamda
hedef alanlar belirleyerek oluşturduğu kömür arama projelerini hayata geçiriyor.
Son yıllarda yapılan arama çalışmalarıyla, Türkiye'nin maden rezervleri 20 yıldan bu yana ilk defa değişmeye başladı. Metalik madenlerdeki değişim, rezerv tespitinin çok zor olması ve uzun zaman alması nedeniyle az olurken, en çok değişim kömür rezervinde yaşandı.
MTA'nın 2002-2007 yılları arasında yaptığı arama çalışmaları sonucunda toplam 2,3 milyar ton yeni kömür rezervi bulundu. Böylelikle Türkiye'nin
linyit rezervleri yüzde 28'lik bir artışla 8,3 milyar tondan 10,6 milyar tona yükseldi.
MTA'nın, hükümetin yatırım bütçesini artırması ve
personel alımına izin vermesiyle artan arama çalışmaları bu yıl da sürdü. Bu yılın Ocak ayından beri yapılan arama çalışmalarında, 3 yeni kömür sahasında ''ciddi bulgulara'' ulaşıldı.
Eskişehir-İnönü'de yer alan sahada 300 metre derinlik ve 25 metre kalınlıkta, yine Eskişehir'in doğusunda yeni bir alanda 350 metre derinlikte ve 35 metre kalınlıkta, Afyon-Dinar'da da 300-350 metre derinlikte ve 15 metre kalınlıkta kömür bulundu.
Eskişehir'deki alanlarda rezervin tespitine yönelik
sondaj çalışmaları sürerken, Afyon-Dinar'daki rezerv tespit çalışmaları 2009'da başlayacak.
Daha önce hiç arama yapılmayan bu alanlardaki rezervin, 1 milyar ton olduğu tahmin edilirken, söz konusu alanlardaki kömür, Türkiye'nin toplam kömür rezervini yaklaşık yüzde 10 oranında artıracak.
-STRATEJİK KURUM-
Türkiye'nin kömür rezervinde son yıllarda meydana gelen artışta, hükümetin MTA'yı ''stratejik bir kurum'' olarak değerlendirerek bütçesini artırması ve yeni personel alımına izin vermesinin payının büyük olduğu belirtiliyor.
Yatırım bütçesi 2002 yılında 15 milyon YTL'ye kadar düşen MTA'nın bütçesini sürekli artıran ve bu yıl 98 milyon YTL'ye çıkaran hükümet, 2009 için de 102 milyon YTL ayırdı.
Uzman personel konusunda sıkıntı yaşayan MTA, hükümetin desteğiyle, 2004'te başlamak üzere 300'e yakın yeni personel aldı, üniversitelerden de 30 civarında uzman
transfer etti.
MTA'ya yönelik atılan adımlara bağlı olarak, kurumun yaptığı proje sayısı ve sondaj miktarı da arttı.
MTA'nın 2002'de 20 bin metre olan sondaj miktarı, 2007'de 120 bin metreye çıktı, 2008'de şimdiye kadar 150 bin metreden fazla sondaj yapıldı. Gelecek yıl da 200 bin metre sondaj yapılması hedefleniyor.
AA