Osmanlı Devleti'nin 158 yıl önce ipek üretimi için kurduğu Fabrika-i Hümayun,
Faruk Saraç Tasarım
Meslek Yüksekokulu olarak yetiştireceği gençlerle modaya yön verecek.
Sanayi devrimini gerçekleştiren
Avrupa'nın, Türkiye'de ipekböcekçiliği yapılan bölgelerde ve özellikle
Bursa'da
modern filatür
atölye ve
fabrikalarını kurması üzerine harekete geçen
Osmanlı Devleti, bu gelişmeye ayak uydurabilmek amacıyla 1852 yılında Fabrika-i Hümayun'u kurdu.
'
Hazine-i
Hassa-i Şâhâne' tarafından finanse edilerek kurulan devlete ait ilk ipek fabrikası olan Fabrika-i Hümayun'da üretilen ipliklerle, başta Osmanlı Saray ve köşkleri olmak üzere Avrupa sarayları süslenmiş ve devrin önemli devlet adamları bu kumaşlardan dikilen elbiseleri giymişti. 1906 yılında
kiralık olarak işletilen Fabrika-i Hümayun'un, 1913-1915 yılları arasında ise kapalı kaldığı ve 1929 yılında ilaveler yapıldığı belirtildi.
Cumhuriyet döneminde bir süre
Tekel Tütün Deposu olarak kullanılan yapı, 1998 yılında
Bursa Büyükşehir Belediyesi mülkiyetine geçti.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve ünlü modacı Faruk Saraç ile
işbirliği,
restore edilen kentin önemli anıtsal yapılarından biri olan Fabrika-i Hümayun 'Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu' adıyla Bursa'ya kazandırılıyor.
Faruk Saraç Vakfı ile yap-işlet-devret modeli kapsamında 30 yıllığına
anlaşma yapılarak vakfa devredilen bina, aslına uygun olarak restore edildi. Ana binanın arkasındaki iki bina ise rekonstrüksiyonla yeniden ayağa kaldırılırken, bir dönem Osmanlı ve Avrupa saraylarını giydiren Fabrika-i Hümayun, artık modaya yön verecek geçlerin eğitim göreceği bir okul haline geldi.
Fabrikanın 1852 yılındaki çalışma sistemiyle yeniden ayağa kaldırıldığını ve Bursa'ya sembol bir eser daha kazandırıldığını ifade eden Başkan Altepe, Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu olarak eğitim amacıyla kullanılacak tarihi binada modaya yön verileceğini hatırlattı.
Modacı Faruk Saraç'ın gayretleriyle restorasyonun hızlı bir şekilde tamamlandığını dile getiren Başkan Altepe, "Kültürümüzde önemli bir yeri olan ipeği bu yapı ile yeniden
ülke gündemine taşıyoruz. Kozadan
tasarıma kadar ipeğin tüm aşamaları burada gençlere öğretilecek.
Müze bölümünde ise koza ve ipek, çocuklarımıza yaşatılarak gösterilecek. Fabrika-i Hümayun ile ipeği yıllar sonra yeniden Bursa'nın ve Türkiye'nin gündemine çıkaracağız." dedi.
Eylül ayında eğitim vermeye başlayacak olan Faruk Saraç Tasarım Meslek Yüksekokulu, bu yıl 400 öğrenci alacak. 80 öğrencinin Faruk Saraç Vakfı'ndan burslu olarak eğitim göreceği okulda, Moda Tasarım, Dış
Ticaret, Lojistik ve İşletme Yönetimi bölümlerimde eğitim verilecek.