Milli sarayların peşkeş iddiası Meclis’i karıştırdı

TBMM’ye ait milli saraylardaki sosyal tesislerin yandaş firmalara peşkeş çekildiği iddiaları, Meclis’i karıştırdı. Cemil Çiçek araştırma talimatı verdi

Milli sarayların peşkeş iddiası Meclis’i karıştırdı

Meclis Başkanlık Divanı toplantısında, yeni bir yandaş hikâyesi daha ortaya çıktı. CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, 11 Temmuz’da TBMM Başkanlığı’na bilgi edinme yoluyla başvurarak, Meclis’e bağlı saray ve kasırların kafeteryalarının hangi firmalara satıldığını veya kiralandığını sormuştu. Ancak TBMM Genel Sekreterliğinin cevabında, “TBMM’ye bağlı kurum ve kuruluşların sosyal tesislerinin hiçbir firmaya kiralanmadığı ve satılmadığı” belirtilmişti. Yalçınkaya’nın araştırmaları bu cevabın gerçeği yansıtmadığını ortaya çıkardı.

TERLETEN SORULAR

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, konu önceki gün toplanan TBMM Başkanlık Divan toplantısında gündeme geldi. Divan’ın CHP’li üyesi Yalçınkaya, Meclis İdari Teşkilatı’ndan kendisine gönderilen yazıda “Hiçbir sosyal tesis kiralanmadı veya satılmadı” dendiğini belirterek, Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e “Her konuşmanızda şeffaflıktan yana olduğunuzu belirtiyorsunuz. Sizin şeffaflığınızdan şüphem yok ancak Meclis bürokratlarının sizin kadar şeffaf olmadığını düşünüyorum” dedi. Yalçınkaya, Meclis bürokratlarının yazılı sorularına verdiği cevapta gerçeği sakladığını belirterek, Dolmabahçe, Yıldız Park, Küçüksu gibi kasır ve sarayların kafeteryalarının, 3 ayrı firmaya verildiğini kanıtlarıyla birlikte ortaya koydu. Bunun üzerine bürokratlar önce bunların kiralama değil “mal alımı” olduğunu söyledi. Yalçınkaya’nın, “Onun için de ihale yapılması gerekir. Bütçede bunların karşılığı neden yok” diye sorması üzerine Meclis bürokratları, iktisadi işletmeler ayrı bir statüde olduğundan bütçede yer almadığını belirtti. Ancak bu yanıt da toplantıya katılan Meclis Başkanlık Divanı üyelerini tatmin etmedi.

CHP’li Yalçınkaya, “İktisadi işletmeler bütçede görünmüyorsa Milli Sarayların sabit giderlerinin karşılandığı neden bütçede yazıyor? Bunların doğalgazı, elektrik, su bedelleri neden bütçeden ödeniyor?” diye sordu.

ÇİÇEK “ARAŞTIRIN” DEDİ


Yalçınkaya, Meclis Başkanı’nın olaya el koymasını isterken, Cemil Çiçek, Meclis’e bağlı tüm iktisadi işletmelerin hesapları, işletilme yöntemleri, mal alım usulleri, yapılan ihaleler, gelir-gider cetvelleriyle ilgili kapsamlı bir çalışma yapılması ve gelecek günlerde bu konuya özel Başkanlık Divanı toplantısına sunulması talimatını verdi.

HEDİYELİK EŞYA SORUSU

Yalçınkaya, TBMM’de kurulan hediyelik eşya stantlarından elde edilen gelirleri de gündeme getirdi. Hediyelik eşya satışından 2012 yılında 258.088 TL kâr elde edilmesine rağmen 2013 yılında bu kârın üç kat artarak 957.370 TL’ye yükseldiğini dile getirerek bu gelirin nereye gittiğini sordu. Meclis yetkilileri, bu gelirin personel vakfına aktarıldığını, saray ve kasırlardaki tesislerin de 2005’ten beri bu yöntemlerle çalıştırıldığını aktardı.TARAF
<< Önceki Haber Milli sarayların peşkeş iddiası Meclis’i karıştırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER