Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca görevlendirilen
TÜBİTAK ve Emniyet'te görevli uzman bilirkişiler, 1 milyon 700 bin adayın kitapçıklarında yaptığı incelemeyi savcılığa sundu.
Raporda,
ÖSYM'nin Meteksan matbaasına bastırdığı kitapçıklarda şifre olduğu, ancak
kopya çekildiğine dair bir veri bulunmadığı vurgulandı. "Kopya bulgusu olmadığı için iptale gerek yok" görüşünü belirten bilirkişiler, Meteksan'da çalışan 20 kişi için fezleke hazırladı. Soruşturmayı yürüten Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a iletilen fezlekede, kitapçıkları şifreleyenlerin araştırılması gerektiği kaydedildi. Savcılık da bu isimlerden 2'si hakkında inceleme yapılması talimatı verdi.
TÜBİTAK ve Emniyet ekiplerinden oluşan 12 kişilik
heyetin hazırladığı bilirkişi
raporunun Başsavcı Vekili Şadan Sakınan'a ulaşmasının ardından
YGS sonuçlarının açıklanmasına vize verildiği ortaya çıktı. Savcıya sunulan bilirkişi heyetinin raporunda, soru kitapçıklarına ait
cevap kodlamalarında şifre olduğu, buna karşın kopya işleminin gerçekleşmediği tespiti yapıldı. Sondaj usulü ile alınan bin kitapçıktaki
Matematik bölümünde basit şifrelemenin uygulandığına ilişkin bulguya rastlanmadığını rapor eden heyet, Meteksan'da kritik görevde bulunan 20 kişinin 6 aylık kriptosunun Bilişim Teknolojileri Servisi tarafından incelendiğini bildirdi.
Fezlekede ise
KPSS soruşturması kapsamında ifade veren ve YGS'nin kapalı döneminde de görev alan 2 Meteksan görevlisi hakkında çarpıcı iddialarda bulunduğu vurgulandı.
Bu iki çalışanın 'Meteksan'da çalışıyorum' diyerek
rant elde etmeye çalıştığı, bunun üzerine, soruşturmanın bazı şirket personeli üzerinde devam etmesine karar verildiği belirtildi. Emniyet'in yaptığı incelemelerde Meteksan'a ait bilgisayarlarda güvenlik açığının olmadığı ve herhangi bir sızma işleminin gerçekleşmediği tespit edildi.