Sicil notu, memurlara amirleri tarafından hiç bir somut kritere dayanmadan veriliyor. Durum böyle olunca memurların geleceği, üstlerinin vereceği karardan ciddi şekilde etkileniyor. Bu, çalışma hayatında bir adaletsizliğin de kapasını aralıyordu.
Geçtiğimiz dönem Meclis'te kabul edilen Torba Yasa'daki değişiklik ile 657 sayılı kanunda yer alan sicil notuna dair hükümler yürürlükten kaldırıldı. Ancak yasadaki bu değişikliğin yürürlüğe girmesi için kurumların yönetmeliklerinin de değişmesi gerekliydi.
Torba Yasa'nın, Meclis'ten çıkmasının ardından aralarında
Yargıtay, üniversiteler,
Milli Eğitim Bakanlığı, DPT,
Ulaştırma Bakanlığı ve diğer bazı bakanlıkların da yer aldığı onlarca kurum ilgili yönetmelikleri çıkardı.
Uygulamaya göre kurumlar bundan böyle çalışanları için sicil notu tutamayacak. Bugüne kadar tutulan ve memurun terfisini ciddi derecede etkileyen siciller ise 2011'in sonuna kadar
imha edilmiş olacak.
Sicil notu uyulamasının kalkması ile birlikte memurların kabul etmedikleri kötü sicil notları için idareye açtıkları davalar da düşecek. Sicil notunun tarih olması ile birlikte 1 milyon 700 bin memur da rahat bir nefes alacak.
Ancak sicil notu uygulamasının son bulması ile ilgili yasada bir kurum muaf tutuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde sicil notu uygulaması devam edecek. Benzer bir sistemle, emir-komuta zinciri ile işleyen ve bünyesinde 210 bin kişinin yer aldığı Emniyet Teşkilatı'nda ise diğer kurumlar gibi sicil uygulamasına son veriliyor.