*CHP'nin fezlekeler hakkında genel görüşme talebi oylamaya sunuldu. 259 AK Partili önergeye ret oyu verince genel görüşme talebi kabul edilmedi. Başkanvekili Sadık Yakut usül tartışması açıldıktan sonra milletvekillerine söz hakkı verdi. Konuşmalar tamamlandıktan sonra birleşim kapandı. Bir sonraki birleşim 8 Nisan'da toplanacak.
*CHP'nin fezlekelerle ilgili genel görüşme talebi reddedildi..
*Sadık Yakut, TBMM'de devam eden fezleke görüşmelerinde, saat 19:05'te oturuma 10 dakika ara verdi. TBMM TV saat 19:00'u geçtiği için Genel Kurul Salonu'ndan yaptığı yayına son verdi. Yayın sonlandıktan sonra yapılan anonsta ise görüşmelerin internet sitesinden takip edilebileceği belirtildi.
*Fezlekelerin okutulmayacağına dair kararın lehine 1, aleyhine ise 3 grup başkanvekili söz alarak kürsüye çıktı. Konuşmaların ardından tekrar açıklama yapan Meclis Başkanvekili Yakut, başkanlığın aldığı 'Fezlekelerin okutulmayacağı' kararında bir değişiklik olmadığını söyledi..
*MHP'li Oktay Vural kürsüye doğru yürüyerek, "Siz haram paracı Rıza’yı koruyorsunuz. Çikolata kutularında saklanan dolarları gizleyemeyeceksiniz. Tuvaletlerde rüşvet alışverişini gizleyemeyeceksiniz. Siz gizliliği olmayan bir dosyaya gizlilik atfedemezsiniz. Siz Meclis’e darbe vuruyorsunuz." sözleriyle Yakut'a tepki gösterdi. Meclis TV bu sözler esnasında sesi kapattı..
*Fezlekeler Meclis'te okutulmayınca, Muhalefet Grup Başkanvekilleri kürsüye yürüdü. Tartışmalar üzerine Meclis TV'nin sesi kısması dikkat çekti...
*Aranın ardından söz alan Meclis Başkanvekili Yakut, "Soruşturmada gizlilik kararı var, içerik okutulmayacak." diyerek, 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis'te okunmayacağını açıkladı..
* Genel Kurul'da yaşanan tartışmalar üzerine görüşmelere ara verildi...
* MHP’li Oktay Vural ve CHP’li Akif Hamzaçebi ve BDP'li hasip Kaplan fezlekelerle ilgili Başkanlık kürsüsünden yapılan sunuşa itiraz etti. AK Parti adına ise Nurettin Canikli konuştu...
* İtiraz edilen sunuş şöyle gerçekleşti;
*TBMM Başkanvekili Sadık Yakut: Olağanüstü çağrı istemi önergesini okutuyorum.
Anayasa’nın 93’ncü maddesi gereğince, bakanlar hakkındaki fezlekelerin okunarak, genel görüşme önergesini görüşmek üzere 18 Mart’ta Genel Kurula çağırılmasını talep ederiz.”
Gerekçe: Meclis soruşturmasına konu olan yolsuzluk fezlekeleri Yüce Meclis’in bilgisine sunulmamıştır. Birbirine çelişkili açıklamalar yapılmış, fezlekelerin gecikme nedenleri konusunda kamuoyunu tatmin eden gerekçeler ortaya konulmamıştır. Olağanüstü toplantı önerilmektedir.
*SADIK YAKUT: Bilgiye sunulması gereken konuyla ilgili TBMM Başkanlığının iki tezkeresi vardır okutuyorum.
* OKTAY VURAL: Bu gayri meşru bir sunuştur. Bu bakımdan bundan önceki bütün sunuşlar Meclis soruşturması taleplerinin, Meclis’in onda biriyle… bundan önce başkanlığa gelen bakanlarla ilgili tezkerelerle ilgili nasıl ibareler kullanılmışsa aynı ibareler kullanılmasıdır. Sizin böyle bir yetkiniz yoktur.
* AKİF HAMZAÇEBİ: Sayın başkan yapmış olduğunuz işlem hem anayasa, hem içtüzüğe aykırıdır. Bizim olağanüstü çağrımızı siz okudunuz. İki bölümde oluşuyor, birincisi dört bakanla ilgili fezlekelerin okunması. İkinci bölüm de fezlekelerin Meclis’e intikalinde, genel kurulun bilgisine sunulmasında yaşanan gecikme. Siz olağanüstü çağrı gündemine sadık olmak zorundasınız. İkincisi anayasamızın 98’nci maddesinin birinci fıkrası açıktır.
*HASİP KAPLAN: Meclis Başkanlığı2nın sunuş yazısının fotokopisini rica ettim, zor bela alabildim. Parti grupları bir çalışma yapıyorlar. TBMM’deki çalışma için bu bilgilendirmeyi yapmanız lazım. İç tüzüğün usulüne göre işlemesi lazım. CHP’nin genel görüşme fotokopisini de rica ettim. Hele şükür alabildim. O kadar zor mu ki burada AK Parti grubunun vermiş olduğu 55 vekille verdiği bir soruşturma istemi başvurusunun Meclis başkanlığına bugün verildiği basına yansıdı.
* NURETTİN CANİKLİ: Fezlekelerin eki dosyalarda yer alan bilgilerin, şu veya bu amaçla, üstünü örtülmesi amacıyla, böyle bir durumun ortaya çıkması söz konusu değil. Bu bilgiler zaten şu anda, tüm Türkiye’ye servis edilmiş durumda. Bu bilgiler o anlamda bakıldığında kanuna aykırıdır değildir ama sonuç itibariyle yer alan bilgilerin tamamı herkeste mevcuttur.
* MHP, CHP ve BDP sunuşa itiraz ediyor. Muhalefet 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin Meclis'te okunmasını istiyor.
* Oylama sonucu toplantı yeter sayısına ulaşıldı. Sonuçların açıklanmasının ardından AK Partililer de Genel Kurul Salonu’na girdi.
* TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, 15 mükerrer oy pusulası olduğu gerekçesiyle TBMM'nin toplanması için önergeye imza atan milletvekillerinin adını okudu. Yakut ardından "Toplantı yeter sayısı vardır, gündeme geçiyoruz" diyerek toplantıyı açtı.
* Toplantı yeter sayısının (184 milletvekili) sağlanmasının tamamlanmasının ardından görüşmeler başladı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, 4 eski bakanla ilgili fezlekenin orijinalini beraberinde TBMM'ye getirdi.Tekin, 'Hırsızlık suç değil de bu mu suç, suçsa suç işliyorum' dedi.
Meclis Genel Kurulu, CHP'nin başvurusu üzerine bugün saat 15.00'te 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması ve genel görüşme açılması için olağanüstü toplanacak. Meclis'te olağanüstü toplantıda oturumu AK Partili Meclis Başkanvekili Sadık Yakut Yönetecek. Meclis'te yapılacak olağanüstü toplantı nedeniyle ziyaretçi alınmayacak. İçtüzüğe göre olağanüstü toplantının başlayabilmesi için birleşimin başında yapılan açılış yoklamasında en az 184 milletvekilinin Genel Kurul'da hazır olması gerekiyor, aksi takdirde çağrı düşüyor. Birleşim yeterli çoğunlukla açılabildiği takdirde, Başkan, ilk önce çağrı yazısını okutacak ve bu toplantıyı gerektiren konu görüşülecek. CHP'nin Meclis'teki sandalye sayısı 134. MHP'nin sandalye sayısı 52, BDP'nin 26, HDP'nin 4. Bağımsız milletvekillerinin sayısı ise 14. Meclis'te muhalefetin ve bağımsız milletvekillerinin toplam sandalye sayısı 230. CHP olağanüstü toplantıya 134 milletvekiliyle eksiksiz katılacak. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da bugün Meclis'te olacak. Edinilen bilgiye göre olağanüstü toplantıya BDP'den 5 ya da 6 kişi katılacak. 3-4 milletvekilinin katılmayacağı ifade edilen MHP'de vekillerin büyük bir bölümünün Genel Kurul'da olması bekleniyor. Toplantıya 7 ya da 8 bağımsız vekilin katılacağı ifade ediliyor.
CHP, FEZLEKELERİN İNCELEMEYE AÇILMASINI İSTİYOR
CHP, 4 eski bakan hakkındaki fezlekenin Meclis Genel Kurulu'nda okunarak milletvekillerinin bilgisine sunulmasını ve fezleke ekindeki dosyaların da TBMM üyelerinin incelemesine açılmasını istiyor.
4 ESKİ BAKAN SORUŞTURMA KOMİSYONU İSTEDİ
17 Aralık sürecinde haklarında fezleke hazırlanan ve bu fezlekeleri Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek olan bakanlara ilişkin önemli bir gelişme yaşandı. 4 eski bakan Muammer Güler, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar, Meclis Başkanlığı'na sundukları dilekçede kendileri ilgili iddiaların araştırılması için Mecliste bir Soruşturma Komisyonu kurulmasını talep ettiler. Öte yandan AK Partili 55 milletvekilinin de 4 bakanla ilgili Soruşturma Komisyonu kurulmasını talep edeceği belirtildi.