Türkiye'deki varlıkları hatırı sayılır rakamlara ulaşan Suriyeli göçmenlerin günlük ihtiyaçları, market sektöründe etiketlere Arapça'yı ekletti. KİM Marketler Zinciri Genel Müdürü Hamit Akçay, Arap nüfusun yoğun yaşadığı semtlerdeki mağazalarını revize ettiklerine belirterek, "Afiş, insert ve etiketlerde Türkçe'nin yanında Arapça'ya da yer vermeye başladık. Mağazalarımızda Arapça bilen eleman bulundurmaya çalışıyoruz." dedi.
Türkiye'de resmi rakamlara göre 500 bin, gayri resmi rakamlara göre 1 milyonu aşan Suriyeli sığınmacı bulunuyor. Durumu iyi olmayan göçmenler kamplarda ağırlanırken, daha iyi durumdakiler başta ülkelerine komşu iller olmak üzere İstanbul'da hayatlarına devam ediyor. Özellikle maddi durumu daha iyi olan Suriyelilerin İstanbul'da ev kiralayarak yaşamaya başlaması mağazaların ürün çeşitliliğini ve etiketleri de etkiliyor. Arap nüfusun yoğun yaşadığı semtlerdeki mağazalarını revize ettikleri bilgisini veren KİM Marketler Zinciri Genel Müdürü Hamit Akçay, "Mağazalarda dinlenen müziklerde özellikle Suriye'de meşhur olan şarkıcılara da yer vermeye başladık. Arapların talep ettiği kendi kültürlerine has ürünlerin de satışına ağırlık veriyoruz." dedi. Akçay, perakende sektöründeki oyuncuların artık Suriyeli Araplara yönelik pazarlama faaliyetlerine de ağırlık vermeye başladığını ifade ederek, şunları söyledi:
"ARAPÇA BİLEN ELEMAN ALIYORUZ"
"Mağazalarımıza alışverişe gelen Suriyelilerin kimi zaman iletişim kurmakta zorlanması nedeniyle Arapça dilini daha yoğun kullanmaya karar verdik. Genellikle ortak dil olarak İngilizce kullanılıyor. Fakat yabancı dil bilmeyen Araplar için ürün fiyatlarını hem Arapça hem de Türkçe yazıyoruz. Halk günlerinde mağaza vitrinine astığımız dev afişlerde Arapça ürün isimleri ve fiyatları kullanmaya başladık. Arap nüfusun yoğun yaşadığı semtlerde eleman alırken Arapça bilmesine dikkat ediyoruz. Asgari düzeyde de olsa iletişim kurabilecek personele öncelik tanıyoruz. Bu çalışmamız Arap müşterilerimiz tarafından çok sevildi. Suriyelilerin dışında İstanbul'da yaşayan diğer Arap vatandaşlarımız da mağazalarımızdan sıklıkla alışveriş yapıyor. Arap kültürüne ait yiyecek ve ürünlerin sayısını artırırken aynı zamanda da mağazalarımızda Arapça şarkılar da yayınlıyoruz. Kurban bayramına az bir zaman kaldığı için alışveriş telaşı da arttı. Suriye'deki sorunun çözümü uzadıkça Arap vatandaşların ülkemizde kalma süresi uzayacak. Bu nedenle çalışmamızı daha kapsamlı hale getireceğiz."
Çalışmanın ilk etapta Aksaray, Zeytinburnu ve Bağcılar bölgesindeki 5 mağazada başlatıldığına dikkat çeken Akçay, ihtiyaç oldukça diğer mağazalara da benzer çalışmalar uygulayacaklarını söyledi.
CİHAN