İstanbul Ticaret Odası (İTO)
Meclis Üyesi ve Doğal ve İşlenmiş Katı Yakıt
Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Akarçeşme, teknolojinin bir
ürünü olan ve çevreye duyarlı
mangal kömürünün kısa bir süre sonra
Türkiye'de de üretileceğini söyledi. İTO Meclis Üyesi ve Akarçeşme
Maden Metal İnşaat A.Ş.'nin
Eşbaşkanı Akarçeşme, dumansız mangal kömürünü geçtiğimiz yıl Akarçeşme kömürcülük olarak Avustralya'dan
ithal etmiş ve Türkiye'deki tanıtımını yapmıştı. Türkiye'de yeni bir ürün olan dumansız mangal kömürü de hem
sektör hem de özellikle
piknik yapmayı alışkanlık haline getiren
halk tarafından ilgi ve şaşkınlıkla karşılanmıştı. Dumansız mangal kömürü, çevre kirliliğini meşe ağacından elde edilen ve Türkiye'de yaygın olarak kullanılan mangal kömürüne nazaran çevreye daha az zarar veriyor ve insan sağlığını gözetiyor. Ayrıca dumansız mangal kömürünün 5 saat süre ile aralıksız yanabilmesi ve suyla söndürüldükten sonra tekrar kullanılabilmesi 'mangal kömüründe bir milat başladı' tabirinin hiç de mübalağalı olmadığını ispatlıyor olsa gerek. Dumansız kömür kolay tutuşabilmesi ile de çekiciliğini koruyor.
Teknolojik kömür olarak da bilinen mangal kömürü talaş ve orman ürünleri atıkları başta olmak üzere bitki atıkları gibi artıkların özel bir teknoloji ile preslenerek elde ediliyor. Akarçeşme, dumansız mangal kömürünün çevreci olmasının ikinci nedeni olarak da üretiminde hiçbir ağacın kesilmesine gerek olmamasını gösteriyor. Başka sebeplerle kesilen ağaçların arta kalan kısımları ile talaşlarının değerlendirilmesiyle elde edildiğini anlatan Akarçeşme, "Atıkları yani çöpleri değerlendirilmesiyle oluşan bir kömür bu. Bu da çevre namına güzel bir
eylem aslında." diye konuşuyor.
Kanser riski azalacak
İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç Dr. Uğur Deligezer de dumansız mangal kömürünün
kanser riskini azaltacağını söylüyor. "Geleneksel olarak kullanılan mangal kömürünün dumanının ve yüksek ateşle beraber yükselen tozların özellikle
mide ve bağırsak kanseri risklerini barındırıyor. Ayrıca yüksek ısıda oluşan kimyasallarda mutasyona sebep olabiliyor." şeklinde konuşan Deligezer, dumansız mangal kömürünün dumansız olmasının kanser riskini azaltacağını vurguluyor.
Hiçbir
kimyasal madde içermeyen dumansız, kokusuz, alevsiz ve kıvılcımsız mangal kömürü sert ve dayanıklı tropikal ağaçların artıklarından elde edildiği takdirde daha verimli oluyor. Akarçeşme bir milat sayılan dumansız mangal kömürü için "Dönüşü olmayan bir yola girildi. Türkiye de çağ atlayan bu gelişime ayak uydurmak istiyor. Biz de kömürcüler olarak bu fırsatı değerlendireceğiz." ifadelerini kullanıyor. Dumansız kömürün zaman içersinde tüm dünyaya yayılacağını da anlatan Akarçeşme son olarak şunları söylüyor: "Tabiî ki büyük pazarların ilgisini çeken bu kömürü Türkiye'de üretecektir. Zaten sektörün önde gelen temsilcileri tüm dünyanın, özellikle küresel ısınmayla hassaslaşan dünyanın çevreye duyarlı bu kömüre geçeceğini söylüyor. Kaldı ki bu kömüre geçildiği zaman belki de otoriteler (devleti kastediyor) dumanlı mangal kömürünü kullandırtmayacak."