Beyannamesini daha sonra kendiliğinden veren ev sahipleri 480 lira vergiden kurtulacak.
Bir süre önce Gelir İdaresi tarafından görüşe açılan Gelir Vergisi Genel Tebliği önemli bir değişiklikle son halini aldı.
Resmi Gazete’de dün yayınlanarak yürürlüğe giren tebliğ, Gelir Vergisi’nde yapılan değişiklikle sil baştan değişen kira geliri vergilemesinin nasıl uygulanacağına açıklık getirdi. Tebliğe göre yıllık 3 bin 200 lira ve altında kira geliri elde eden ev sahipleri beyanname vermeyecek, vergi ödemeyecek.
Eşik gelir 94 bin lira
Kira geliri bu tutarı aşanlar ise tüm gelirlerinin brüt tutarını beyan edecek.
Bugün'ün haberine göre , gelirler toplamı 94 bin liranın altında kalanlar 3 bin 200 liralık istisnadan yararlanarak 480 lira daha az vergi ödeyecek. 94 bin liranın üzerinde gelir elde edenlerin kira gelirleri ise yüzde 15-35 vergiye tabi tutulacak.
İstisnadan yararlanır
Tebliğle, kira gelirini gizleyen ev sahiplerine pişmanlık fırsatı da sunuluyor. Buna göre kira geliri elde ettiği halde Maliye’ye vermesi gereken beyannameyi zamanında vermeyen, beyanname vermeyi unutan ya da verdiği beyanda kira gelirini gizleyen ev sahipleri daha sonra kendiliklerinden beyanname vermeleri halinde 3 bin 200 liralık istisnadan yararlanabilecek.
Beyanname verenler faydalanacak
Ancak bu haktan yararlanabilmek için mükelleflerin Maliye’nin yapacağı denetimlere yakalanmadan, kendiliğinden beyanname vermeleri, toplam brüt gelirlerinin de 94 bin lirayı aşmaması gerekiyor. Bunu yapan ev sahipleri 480 lira daha az vergi ödeme şansı elde edecek. Gelirini beyan etmeden Maliye’nin yakaladığı ev sahipleri ise hem yüklü ceza ödeyecek hem istisna fırsatını kaçırmış olacak.
Emekliye kötü haber
Aynı tebliğe göre emekli olanların emekli ikramiyeleri ilk kez kira gelirinin beyanında istisna hesaplamasına dahil edilecek.
Emekli ikramiyesiyle birlikte emekli maaşı ve diğer gelirleri 94 bin lirayı aşan ev sahipleri kira vergisini 480 lira fazla ödemek zorunda kalacak. Ayrıca, itirazlara rağmen brüt gelirler üzerinden hesap yapılacak. Tebliğde yurtdışındaki ev sahiplerine istisnaların nasıl uygulanacağı konusunda ise açıklayıcı hükümlere yer verilmedi.