AKP Hükümeti, hizaya getiremediği kuruluşlara karşı haksız vergi cezalarını baskı aracı olarak kullanırken, yandaşlara yönelik vergi kıyakları “mahremiyet” adı altında gizleniyor.
10 YILDA KAÇ KEZ VERGİ İNCELEMESİ YAPILDI?
Haksız vergi cezalarını siyasi baskı aracına dönüştüren ve muhalifleri Maliye’nin ablukasına alan AKP, “yandaşlara” ceza kesilip kesilmediğini “mahremiyet” adı altında saklıyor. Havuz medyasının vergi borçlarına af çıkaran AKP Hükümeti, Taraf’a Şubat ayı içerisinde yaklaşık 5.5 milyon liralık haksız vergi cezası kesmişti. Maliye Bakanlığı’nın vergi müfettişleri, raporun tebliği edilmesinden üç ay sonra da “eksik inceleme yapmışız” diyerek, Taraf’ı yeniden vergi incelemesine almıştı. Bu gelişmelerin üzerine Maliye Bakanlığı’nın; havuz medyasını, havuz medyasına katkı sağlayan yandaş şirketleri, eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın 700 bin liralık saatini ve alimünyum şirketlerini, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın son 10 yılda adeta büyüme rekoru kıran aile şirketi Babacan Tekstil’i, bakanlara rüşvet verdiği tespit edilen İran asıllı iş adamı Reza Zerrab’ın şirketlerini son 10 yılda kaç kez vergi incelemesine tabi tuttuğu merak konusu olmuştu. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da bu konuyu TBMM gündemine taşımıştı.
ŞİMŞEK: BİLGİLERİ AÇIKLAYAMAYIZ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Taraf gazetesine kesilen vergi cezasının yanı sıra, “Hükümete yönelik eleştirel tutum almayan ve kamuoyunda ‘yandaş’ olarak tanımlanan gazetelere yönelik vergi incelemeleri ve verilen cezalar nelerdir? Son 5 yıl içinde hangi gazetelere, satılamadığı için hurdaya verilen gazeteler için ceza kesilmiştir” sorularını yöneltmişti. Soru önergesini cevaplayan Maliye Bakanı Şimşek ise gazetelere kesilen vergi cezalarına ilişkin, “Bu bilgilerin açıklanması vergi mahremiyeti sebebiyle mümkün bulunmamaktadır” dedi. Şimşek, vergi incelemelerinin “Vergi Usul Kanunu”nun 5’inci maddesi kapsamında vergi mahremiyeti ilkesini esas alarak mükellef haklarını korumaya dayalı, mükellef ayrımı yapılmaksızın tüm mükellefleri kavrayacak şekilde belli risk analizleri sonucunda oluşturulan veriler kapsamında yerine getirildiğini savunarak yandaş medyaya yönelik vergi incelemeleriyle ilgili bilgi vermekten kaçındı.