Malatya'daki saldırı
yabancı haber ajanslarının da dikkatini çekti.
Amerikan Associated Press (AP) ajansı bu saldırıyı "
Türkiye'de milliyetçiliğin giderek yükselmesine" ve ülkedeki "Hıristiyan azınlığa karşı oluşan tavra" bağladı.
AP, "Hıristiyan azınlığa karşı saldırılar giderek yaygınlaşıyor. Gayrimüslimlere karşı düşmanlık ve artan milliyetçilik dalgası endişeleri artırıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Şubat 2006'da Trabzon'da Katolik
papazın öldürülmesini hatırlatan AP, Papa 16. Benedict'in Türkiye ziyaretine karşı
protesto gösterilerinin yaşandığını vurguladı. Malatya'nın milliyetçilerin ağırlıkta olduğu bir şehir olduğunu öne süren Amerikan ajansı, Papa John Paul'e suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca'nın memleketinin de Malatya olduğuna dikkat çekti.
MALATYA'DAKİ OLAY REUTERS'TA
İngiliz haber ajansı
Reuters da olaya yer verdi. Reuters, "bu saldırının, geçen
ocak ayında
Ermeni asıllı Türk gazeteci Hrant Dink'in aşırı milliyetçiler tarafından öldürülmesinden sonra meydana geldiğine" dikkat çekti.
Güvenlik konuları uzmanı Gareth Jenkins, Reuters'a açıklamasında, "Bu saldırının İslamcı güçlerin bir
eylemi olup olmadığını söylemek için daha çok
erken." dedi. Jenkins, "Türkiye'de genel olarak Hıristiyanlara ve özellikle de Hıristiyanlığı kabul etmiş Türklere yönelik tehditler çok yaygın." diye ekledi.
Jenkins, Türk Hıristiyanlarına yönelik hatırlanan en son saldırının 1997 yılında İslamcı Vasat grubunun Kitabı
Mukaddes ve ilgili diğer Hıristiyan yayınları Güneydoğu'daki kitap fuarında satan Müjde Yayıncılık'a yaptığı bombalı eylem olduğunu ve bu olayda da bir çocuğun hayatını kaybettiğini söyledi.
CİNAYET, İTALYA'DA MANŞETE ÇIKTI
Malatya'da bir
yayınevine düzenlenen ve üç kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırı, İtalya'daki bazı yayın organlarında manşete çıktı.
İtalya'nın ulusal haber ajansı ANSA ve özel haber ajansları, Malatya'da üç kişinin öldürüldüğü saldırıyı, internet sayfalarında ilk haber olarak sunuyorlar.
Corriere della Sera gazetesi de internet sayfasında Malatya'daki
cinayetle ilgili olarak, “Hıristiyan yayınevine saldırı" manşetini kullandı. Spotta ise 'Ölülerin dört kişi oldukları belirtiliyor. İddiaya göre yayınevi 'Bozkurtlar' tarafından tehdit edilmişti. Dört kişi göz altına alındı" denildi.
İskenderun'da görev yapan Katolik yetkililerden Papalık
Anadolu Temsilcisi Piskopos Luigi
Padovese ise İtalyan Sky televizyonuna yaptığı açıklamada, saldırıya uğrayan yayınevinin Katolik olmadığını belirterek, "Katolikler açısından Malatya, bana bağlı bir
bölge.
Saldırıya
hedef olan yayınevi Katolik değil. Muhtemelen Protestan veya Ortodoks bir yayınevi olmalı. Türkiye'de, zorlu ve tehlikeli bir ortamdayız. Ama kilise, çalışmalarını sürdürüyor" dedi.
Padovese, "Fanatiklerin Türkiye'deki varlığı sürüyor. Arada bir bu tür
akıl almaz şiddet olaylarıyla ortaya çıkıp varlıklarını gösteriyorlar" şeklinde konuştu.
Piskopos Padovese, Türkiye'deki güvenlik birimlerinin Hıristiyanlara yönelik bu tür saldırılar olabileceği endişesiyle bundan bir süre önce güvenlik önlemlerini arttırmış olduğuna da dikkati çekerek, şunları söyledi:
"Türkiye'deki yetkililer, yangına körükle gitmek isteyenlerin olabileceğini sezinlemişti. Polisler, son zamanlarda Katolik
Kilisesi'ne yönelik önlemleri de arttırmışlardı. Artık daha iyi korunuyoruz. Papazlar, olası saldırıları önleyebilme amacıyla, dikkatli olmaları, dışarı yalnız çıkmamaları, aynı güzergahı izlememeleri konusunda uyarılmışlardı."