Türkiye, 40 yıl aradan sonra ilk kez Suudi
Arabistan Kralı'nı ağırlayacak.
Kral Abdullah, yaklaşık 300 kişiyle birlikte 8-10
Ağustos'ta Türkiye'de olacak. Heyetin 22 kişilik "resmi" bölümünü
bakanlar ve bürokratlar oluşuluyor. 50 kadar da Suudi
işadamı bulunuyor. Heyetin diğer üyeleri ise
şoför, hizmetli, koruma gibi, Kral ve beraberindekilerin emrinde çalışanlar. Bakan ve bürokratların tümü ise Kraliyet ailesinden. Bu yüzden resmi heyette de olsalar, Abdullah'la aynı uçakta değil, kendi özel jetleriyle gelecekler. Dolayısıyla, 8 Ağustos sabahı
Ankara'ya tam 17 uçağın inmesi bekleniyor.
Majesteleri uyanınca...
Dışişleri Bakanlığı, Kral'ın ziyaret programını hazırlarken epey zorlandı. Zira,
Suudi Arabistan'da tüm programlar "Kral'ın alışkanlıklarına ve isteklerine göre" hazırlanıyor. Ama Dışişleri, dengeleri bozmayacak bir çare buldu. Buna göre, ziyaret programının Ankara ayağına kesin saatler koyulurken,
İstanbul ayağı "Kral'ın isteğine göre" düzenlendi. Örneğin Kral'ın ne zaman Ankara'dan İstanbul'a hareket edeceği, resmi programda "Majesteleri uyandığında" şeklinde yer aldı. Yine "Majesteleri, Türkiye'den kendi tensip bulundukları tarihte" yani 10 Ağustos akşamı ya da 11 Ağustos sabahı Türkiye'den ayrılacak.
Kapalıçarşı ihya olacak
Kral'ın gezisi, hem ziyaret hem ticaret amaçlı, İstanbul'da
Başbakan Erdoğan ile birlikte Türk ve Suudi işadamlarının katılacakları iş konseyi toplantısında konuşma yapacak. Ayrıca, başta
Ayasofya ve
Dolmabahçe Sarayı olmak üzere, İstanbul'un tarihi mekanlarını da ziyaret edecek. Programa yine Kral'ın isteği üzerine eklenen bir başka yer ise, Kapalıçarşı.
Çarşı esnafı da bu kalabalık ve zengin heyetin ziyaretini sabırsızlıkla bekliyor...
Mezar ziyaret etmiyorlar
Abdullah'ın programında
Anıtkabir ziyareti ise yok. Ama bunun nedeni
Atatürk antipatisi değil. Vahhabi inancına sahip olan Suudi'ler,
mezar ziyareti yapmıyor. Ölen müminlerin mezarları da belirsiz. Hatta geçen yıl ölen Kral Fahd'ın mezarına bile, ona ait olduğunu gösterir bir işaret konmadı. Kral, ziyareti süresince Ankara'da yeni açılan Swissotel, İstanbul'da ise Çırağan Oteli'nde kalacak.
İstanbul aşığı
İstanbul aşığı olarak bilinen Kral Abdullah, aynı zamanda tam bir
baklava hastası. İstanbul
Sanayi Odası'nın Suudi Arabistan gezisinde
hediye edilen 8 kilo baklavayı o kadar beğendi ki, Güllüoğlu'ndan ülkesinde bir şube açmasını istedi. Kral'ın İstanbul'da "Sevda Tepesi" olarak bilinen bir arazisi de var.
Sezer'i istedi ama Gül karşılayacak Erdoğan gezdirecek
Suudi Arabistan ve Türkiye
protokollerindeki farklılıklar, neredeyse
kriz çıkarıyordu. Suudi Arabistan protokolüne göre, ziyaret edilen ülkenin Cumhurbaşkanının Kral'ı havaalanında karşılaması bekleniyor. Oysa Türkiye protokolünde Cumhurbaşkanı karşılamayı Köşk'te yapıyor. Türk diplomatlar, Suudi yetkililere kibar bir dille "resmi karşılama töreninin Köşk'te yapılacağını" bildirdi. Ancak yine de, "ziyaretin önemine bakılarak", bir orta yol bulundu. Buna göre, Kral'ı Esenboğa'da
Başbakan Yardımcısı ve
Dışişleri Bakanı Gül karşılayacak. Başbakan Erdoğan ise, protokol kurallarının dışına çıkarak, Kral'a tüm İstanbul ziyareti boyunca eşlik edecek. Türkiye'deki rutin protokol uygulamalarında, ülkeyi resmen ziyaret eden devlet başkanlarına Ankara dışındaki ziyaretlerinde genellikle bir devlet bakanı eşlik ediyor. Eğer ziyaret Türkiye için çok önemliyse, ziyaretçi lidere, Dışişleri Bakanı'nın da eşlik ettiği oluyor. Ancak Başbakan'ın "mihmandarlığı" ilk kez Kral için uygulanacak.
Tarihi önemi büyük
Kral Abdullah'ın ağabeyi Kral Faysal'ın 1966'daki ziyaretinden bu yana Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan hiçbir Suudi Kralı olmadı.
Abdullah bin Abdülaziz de geçen yıl hayatını kaybeden ağabeyi Kral Fahd'ın cenaze törenine en üst düzeyde katılan Türkiye'ye jest olarak ziyaret kararı aldı. Suudi işadamları Türkiye'de özellikle enerji dağıtım ihaleleri ve GAP bölgesi ile ilgileniyor. Kral Abdullah'ın ise temaslarında, ikili ilişkilerin yanı sıra Ortadoğu'da yaşanan son gelişmeleri ele alması bekleniyor.
VATAN