Hapishanelerde yatan binlerce mahkum, Kader Mahkûmları Derneği'ne her gün 200
mektup gönderiyor. Mektuplarında cezaevlerinde yaşadıkları sorunları ve ailevi problemlerini dile getiren mahkûmlar,
dernek yöneticilerinden kendilerine kitap göndermelerini istiyor. İstenen kitaplar arasında ilk sıralarda Kur'an-ı Kerim ve ilmihal geliyor.
Mahkûmlara maddi manevi
yardımda bulunmak amacıyla kurulan 'Kader Mahkûmları Derneği', her ay bini aşkın kitap ve giyecek yardımını hapishanelere gönderiyor. Günde 200'ün üzerinde mahkûmdan mektup aldıklarını belirten Kader Mahkûmları Derneği Başkanı Necdet
Yüksel, "Mahkûmlar gönderdikleri mektuplarda bizden onlara kitap ulaştırmamızı istiyor. İsteklerinde ilk sıralarda Kur'an-ı Kerim, ilmihal ve dini kitaplar geliyor. Bizler de hazırladığımız kolilere bunlardan mutlaka koyuyoruz." diye konuştu.
Gelişen teknolojinin ürünü bilgisayar, internet ve cep telefonu kullanımının artması ile birlikte mektuplaşma kültürü bitme noktasına geldi. Günümüzde mektuplaşma kültürünün düzenli bir şekilde devam ettiği tek yer cezaevleri. 2005 yılından beri mahkûm ve mahkûm yakınlarına yardım yapan Kader Mahkûmları Derneği'ne gelen her 3 mektuptan ikisinde yetkililerden dini içerikli kitap isteniyor.
Tokat T Tipi Kapalı
Cezaevi'nden N.T., mektubunda şöyle diyor: "Sayın başkanım manevi durumum çok zayıf olduğundan çok mağdurum. Sizlerden Kur'an-ı Kerim, namaz hocası kitabı ve
dini bilgiler kitabı istiyorum. Yardımlarınızdan dolayı
Allah sizden razı olsun." Dernek, cezaevlerindeki kütüphanelerle ilgili
Adalet Bakanlığı ile görüşmeler yapıyor. Cezaevi kütüphanelerindeki 3 bin eski kitap alınıp yerine 5 bin yeni kitap konulması planlanıyor.
Suç işleyip cezaevlerine girilmesinin en önemli sebebinin manevi eksiklik olduğunu vurgulayan Dernek Başkanı Yüksel, "Cezaevinde Kur'an okumasını bilmeyen kişilere elif-ba kitapları göndererek öğrenmelerini sağladık. Daha sonra bu kişiler Kur'an'ı hatmettiler. İmamla giden geri dönmez ama jandarmayla giden geri
döner. Bu kişileri topluma kazandırmak hepimizin görevidir, her cezaevinde her gün
hizmet veren bir din görevlisi mahkûmlar için zorunlu bir ihtiyaçtır." şeklinde konuştu.
Mahkûmlar ve aileleri nüfusun yüzde 16'sını oluşturuyor
Kader Mahkûmları Derneği Başkanı Necdet Yüksel, hapishanede mahkum olan vatandaşlar ve ailelerinin sayısının
ülke nüfusunun yüzde 16'sını oluşturduğunu kaydetti. Mahkûmların derneğe gönderdikleri mektuplarda kendi sorunlarının yanı sıra ailelerinin ihtiyaçlarına da yer verdiğini vurgulayan Yüksel, ellerinden geldiğince mahkum yakınlarına da yardımlar yaptıklarını anlattı. Mahkûm ailelerinin problemlerinin gözden kaçtığını söyleyen Yüksel, "15 günde bir görüşlerde bin kişilik bir cezaevinin dışına en az 4 binlik bir ziyaretçi yığılması oluyor. Cezaevinin dış alanları olduğunca geniş ancak bu alanlarda ziyaretçilerin zorunlu ihtiyaçlarını giderebilecekleri alanlar yok. Bu konu ile ilgili gerekli adımların atılması gerekir." şeklinde konuştu.