Baladiyenin verdiği, Ehmedê Xanî, Vedat Aydın ve
Musa Anter isimlerini reddeden kaymakamlık kararına Van 2'inci İdare Mahkemesi de
destek verdi. Musa Anter ve Vedat Aydın'ın 'topluma mal olmuş kişiler olarak değerlendirilemeyeceğini' savunan
mahkeme, 'genel ahlaka, Türk kültürüne ve devletin takip ettiği dış politikaya uygun olmayacağı' gerekçesiyle bu ismleri veto etti.
Güroymak Belediyesi, 3
Ağustos 2009 tarihinde ilçedeki 1 park ve 2 sokağın adının değiştirilmesini kararlaştırıldı.
Parka 'Ehmedê Xanî',
sokaklara ise 'Vedat Aydın' ve 'Musa Anter' isimlerinin verilmesi oybirliğiyle karar altına alındı. Ancak kaymakamlık bu ismleri reddetti. Bunun üzerine Güroymak Belediyesi, konuyu Van 2'nci İdare Mahkemesi'ne taşıdı.
Talebi değerlendiren mahkeme, Belediyeler Kanunu'nun 81'inci maddesindeki, "Cadde, sokak, park, tesis ve benzeri yerlere ad verilmesi veya adlarının değiştirilmesi yetkisi belediyelere verilmektedir. Ancak konulacak isimlerin genel ahlaka, Türk kültürüne ve devletin takip ettiği dış politikaya uygun olarak belirlenmesi açıktır." ibaresini gerekçe göstererek kaymakamlık kararının iptalini red etti.
Gerekçeli kararda, 'Ehmedê Xanî' isminin, Türkçe'de olmayan 'X' ve 'ê' harfleri nedeniyle iptal edildiği belirtildi. Musa Anter ve Vedat Aydın'ın ise belli bir siyasi görüşün temsilcileri olduklarını belirten mahkeme, 'Topluma mal olmuş kişiler olarak değerlendirilemeyeceğinden, genel ahlaka, Türk kültürüne ve devletin takip ettiği dış politikaya uygun olmayacağı' gerekçesiyle kaymakamlığın izin vermeme gerekçelerini yerinde buldu.
Güroymak
Belediye Meclisi, ilçe merkezinde mülkiyeti belediyeye ait olan '
Mehmetçik Parkı'nın adı Ehmedê Xanî, Kasaplar Caddesi'nin adını Musa Anter Caddesi ve Yeşilova Caddesi'nin ismini 'Vedat Aydın Caddesi' olarak değiştirmek istemişti.