Milli İstihbarat Teşkilatı'nı (MİT) parlamenter denetim altına almak için kurulma kararı alınan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, 3 partinin üye bildirmesine rağmen, AK Parti’nin üye bildirmemesi nedeniyle kurulamadı. 17 Nisan günü TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen komisyon, aradan geçen 4 ayda kurulamayınca Meclis tatile girdiği için ekim ayına kaldı.
TBMM’de kabul edilen MİT kanunu MİT’e sınırsız yetkiler tanınması muhalefetin eleştiri konusu olmuştu. AK Parti, MİT’in parlamento denetimine tabi olması için komisyon kurulmasını önerdi. Ancak komisyona üye bildirmeyince Meclis'te 18. İhtisas Komisyonu olacak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu bir türlü kurulamadı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, komisyonun kurulabilmesi için partilerden aday isimlerini istedi. Aday bildirmeyen AK Parti’ye 30 Nisan ve 27 Mayıs tarihlerinde yazı gönderdi.
DENETİM İSTEMİYORLAR
Bugün'ün haberine göre Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu üyeliği için CHP tarafından ismi Meclis Başkanlığı'na bildirilen Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş, AK Parti’nin denetleme gibi bir görevi olmayan göstermelik bir komisyona bile üye vermekten kaçındığını belirtti. Parlamentonun MİT’le ilgili konuları görüşmesini ve değerlendirmesini istemedikleri için komisyona üye vermeyerek kurulmasını geciktirdiklerini kaydetti. Bunun bir ilk olmadığını belirten Toptaş AK Parti’nin her zaman uyguladığı bir yöntem olduğunu vurguladı.
İŞLEVSİZ BİR KOMİSYON
Meclis'ten geçen kanun ile MİT mensuplarına dokunulmazlık ve sorumsuzluk verildiğini kaydeden Toptaş, Cumhurbaşkanı ve milletvekillerine bile bu dokunulmazlığın verilmediğini söyledi.
AK Parti’nin bu yapıyı denetleyecek bir komisyon yerine bir danışma komisyonu oluşturduğunu dile getiren Toptaş, "Bu kadar işlevsiz kurulan bir komisyonun bile çalışmasına izin verilmemesi inanılır gibi değil" dedi.
GEREKÇE GERÇEKÇİ DEĞİL
AK Parti’nin üye vermeme gerekçesi olarak gösterdiği, MİT Kanunu hakkında Anayasaya Mahkemesi kararının beklenmesini ise inandırıcı bulmadığını ifade eden Toptaş, "Bu gerekçe gerçekçi olsaydı biz HSYK kanununu da anayasaya mahkemesine götürdük. Neden neticeyi beklemeden bütün değişiklikleri yaptılar" diye konuştu. Türkiye’nin fiilen 12 Eylül’den daha baskıcı bir rejime dönüştüğünü dile getirdi.
MUHALEFET ÜYE BİLDİRDİ
TBMM'nin 18. ihtisas komisyonu olacak ve 17 üyeden oluşacak Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu'na, CHP, MHP ve HDP, üyelerini bildirdi.
CHP, Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş’ı, Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker’i, Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner’i, Muğla Milletvekili Ömer Suha Aldan'ı, MHP, Isparta Milletvekili Nevzat Korkmaz ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı'yı, HDP ise İstanbul Milletvekili Levent Tüzel'in isimlerini iletti.
MHP: NEDEN ENDİŞE EDİYORLAR?
MHP’nin komisyona üye olarak ismini bildirdiği Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz, AK Parti’nin komisyona üye vermeyerek kurulmaması için elinden geleni yaptığını belirtti. “MİT’in milli güvenlik yerine AKP ve Başbakan'ın güvenliğiyle ilgili konularla ilgilendiğinin ortaya çıkmasından mı endişe ediyorlar” diye sordu. AK Parti’nin milli irade ve egemenlik gibi çok önemli kavramların arkasına saklanarak göz boyamak için bu komisyonun kurulması kararını aldığını söyledi.
SAMİMİYETSİZLİĞİ GÖSTERDİ
Komisyon kurulurken AK Partililer'in MİT’i Meclis'in denetleyeceğine, şeffaf olacağına yönelik koca koca laflar ettiğini hatırlatan Korkmaz şöyle devam etti: "Ancak kurulmaması için de ellerinden geleni yapıyorlar. Çünkü MİT içerisinde ne olup bittiğinden muhalefetin haberdar olmasından endişe ediyorlar. Yaşanan süreç komisyon kurulurken edilen lafların ne kadar samimiyetsiz olduğunu gösterdi.”
‘MİLLET BUNU YEMEZ’
AK Parti’nin komisyona üye bildirmek için Anayasa Mahkemesi’nin kanunla ilgili kararını bekleme gerekçesini ise samimi bulmadığını dile getiren Korkmaz, şunları söyledi: “17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının ardından değiştirdikleri HSYK gibi kanunları uygulamak için neden Anayasa Mahkemesi kararını beklemediler. Yargıya saygılı olduğunu iddia eden hükümet, işine geldiği zaman hukuk, işine gelmediği zaman guguk diyor. Millet bunu yemez. Yapılan algı operasyonları ile süreci yönetmektir.”
MHP TBMM'YE BAŞVURDU
MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, bölgedeki sıcak gelişmelere ve Musul’da kaçırılan konsolosluk personeline dikkat çekerek TBMM Başkanlığı’na başvurdu. Türkiye’nin milli güvenliğine yönelik saldırılar olduğunu hatırlatan Kalaycı, MİT'i denetlemek için kurulan komisyonun bir an önce görevlerini yerine getirebilmesi için başkanlıktan gereğinin yapılmasını istedi.
Meclis Başkanlığı cevabı yazısında komisyon üyelerinin belirlenmesinin ardından en kısa sürede çalışmalarına başlayacağı ifade edildi.