MİT teklifinde hükümetten geri adım

MİT Kaç kişiyi dinliyor, ilk kez açıklandı

MİT teklifinde hükümetten geri adım

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı.

MİT'i Başbakan'a bağladığı, barış sürecinde Hükümet yetkililerini hukuki ve cezai sorumluluktan kurtardığı eleştirileriyle tartışmaya sebep olan MİT Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülmeye 11.06'da  başladı. İçişleri Komisyonu, Ak Parti Sinop Milletvekili Mehmet Ersoy başkanlığında toplandı.

Komisyona MİT Müsteşarı Hakan Fidan katılmazken, MİT adına bir müsteşar yardımcısı yer aldı, Hükümet'i Beşir Atalay temsil etti. 

HÜKÜMET'TEN TEKLİFTE GERİ ADIM
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, MİT yasa teklifinin 2. maddesinde yer alan Milli İstihbarat Koordinasyon Kurulu Başkanlığı'na Başbakan'ın getirilmesi düzenlemesinin tekliften çıkarılacağını açıkladı. Atalay, "İstihbarat Koordinasyon Kurulu  MİT Yasası'nda var. MİT Müsteşarı'nın başkanlığında toplanıyor.  Başbakan'ın başkanlığında toplanması çok tartışıldı bunu önerge ile değiştireceğiz, eski yapısını koruyacağız" dedi.

Atalay, ayrıca basın mensuplarına ceza öngören maddelerde değişikliğe gidildiğini ve cezaların indirileceğini açıkladı.

ATALAY BU RAKAMLARI İLK KEZ AÇIKLADI: MİT 2 BİN 473 KİŞİYİ MAHKEME KARARIYLA DİNLİYOR
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay MİT Kanun Teklifi'nin görüşüldüğü İçişleri Komisyonu'nda MİT'in dinleme rakamlarını açıkladı. Atalay,  MİT'in 2 bin 473 kişiyi mahkeme kararıyla dinlediğini açıkladı, rakamın diğer ülkelerde milyonları bulabildiğini savundu.

Atalay şöyle dedi: 
"Çok özel bir bilgiyi paylaşmak istiyorum. Bugün itibarıyla mahkeme kararıyla gerçekleştirilen dinleme sayısı 2 bin 473'tür. MİT'te dinleme  yetkisi için mahkeme kararıyla alıyor. İstihbarat dinlemesi şu anda başka ülkelerde bu sayı milyonları bulabilir. Bunların yarıdan fazla yabancılara yönelik gerçekleştiriliyor, gerçekleştirilenler ise terörist ve casusluk vakalarını kapsıyor. MİT'in emniyet istihbaratta olduğu gibi normal bir vatandaşı dinlemesi sözkonusu değil. 20 dilde dinleme ise sınır ötesindeki yapıların takip altına alınmasıdır. Bu da MİT'in asli görevidir."
<< Önceki Haber MİT teklifinde hükümetten geri adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER