Haftalık bilgilendirme toplantısında Kabahatler Kanunu çerçevesinde yapılan işlemler hakkında bilgi veren Çalışkan, 1
Ekim 2005 ile 30
Eylül 2006 tarihleri arasında polis sorumluluk bölgesinde 5 milyon 235 bin 499 YTL idari
para cezası verildiğini bildirdi.
Cezaların en çok Ankara'da uygulandığına dikkat çeken Çalışkan, en az cezanın da Şırnak'ta uygulandığını açıkladı. Ankara'da Kabahatler Kanunu'na aykırı davranan kişilere bir milyon 201 bin 220 YTL, İstanbul'da 531 bin 263 YTL, Konya'da 499 bin 21 YTL ceza uygulandığını belirten Çalışkan, Şırnak'ta 434,
Batman?da 523, Siirt'te ise bin 666 YTL ceza verildiğini vurguladı.
Kadına yönelik şiddet olaylarının en uç noktasının töre ve namus cinayetleri olduğunu ifade eden Çalışkan, ''Bu cinayetlerin önlenmesi, temel hak ve özgürlüklerin en üst seviyede güvence altına alınması, toplumsal huzur ve güven duygusunun artırılması ve ülkemizin çağdaş dünyada hak ettiği saygınlığı koruması bakımından gereklidir'' diye konuştu.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan İsmail Çalışkan, bir gazetecinin
MİT Müsteşarı Emre Taner'in yaptığı açıklamayı
emniyetin nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine şunları söyledi:
''Milli
İstihbarat Teşkilatı, devletimizin en önemli kurumlarının başında gelir. Emniyet Genel Müdürlüğünün de yoğun
işbirliği içerisinde çalıştığı güzide bir kurumumuzdur. Sayın müsteşarımızın, MİT'in 80. kuruluş yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklama bir durum tespitidir. Kendileri yapmış olduğu açıklamalarıyla tarihe bir not düşmüştür. Bu açıklamayı değerlendirmek bizim sınırlarımızda değildir. Ayrıca o kuruma da bir saygısızlık olur. Zaten her şey açıktır.
Bu açıklamanın ne amaçla yapıldığını, kurum da sonradan ilave bilgilerle kamuoyuna duyurmuştur. Bizim bu konuda bir açıklama ya da değerlendirme yapmamız görevimiz olmadığı gibi zaten yakışıkta almaz.''
Sabancı suikastı zanlısının Yunanistan'da olduğuna dair haberleri hatırlatan bir gazetecinin sorusuna Çalışkan, ''Bu örgüte yönelik yapılan operasyonlarda elde edilen bilgiler gerek ulusal gerekse uluslararası düzeyde değerlendirilmektedir'' dedi.
Saddam Hüseyin'in idamından sonra Yunanistan'da ABD Büyükelçiliğine yönelik gerçekleşen bombalı saldırıyı anımsatarak bu tür saldırıların sürmesiyle ilgili bir soru üzerine de Çalışkan, ''Bu tür saldırılara karşı elde edilen bilgiler ulusal düzeyde değerlendirildiği gibi uluslar arası düzeyde de bilgi değişimi olmaktadır'' dedi.