Telekulak iddiasına Bahçeli'nin tepkisi
CHP'den yana oldu. MHP Genel Başkanı
Devlet Bahçeli, CHP Genel Sekreteri
Önder Sav'ın dinlenildiği iddialarının çok ciddi siyasi ve hukuki sonuçları olacağını belirterek, ''Gensorunun yanı sıra
Meclis Araştırması yapılması üzerinde gereğince düşünülmelidir'' dedi.
Bahçeli, Sav'ın
Merkez Valisi Ali Serindağ ile parti genel merkezinde yaptığı görüşmenin dinlenildiği iddiaları konusunda yazılı bir açıklama yaptı.
Son günlerde ana
yasal kurumların ve siyasi partilerin yasa dışı yollarla dinlenmesi konusunda yaşanan gelişmelerin, demokratik parlamenter rejimin ve insan haklarına dayalı hukuk devletinin geleceğini tehlikeye düşürecek vahim boyutlara ulaştığını ifade eden Bahçeli, şöyle devam etti:
''20
Mayıs 2008 günkü Meclis Grup konuşmamızda bu konuda dile getirdiğimiz endişeler ve yaptığımız tespitler maalesef doğrulanmış bulunmaktadır.
AKP'nin korku diktatörlüğü kurma niyetlerini gösteren somut belirtiler, son dönemde güç kazanmış ve siyasi meşruiyetini kaybeden
iktidar partisinin hukuki ve ahlaki olmayan yollardan medet umduğu somut gelişmelerle bir kere daha anlaşılmıştır.
Anayasal organları
hedef alan
taciz kampanyalarıyla, gayrimeşru yollarla yaratılan
baskı ortamlarıyla v
e devletin bazı birimlerindeki kadrolaşmanın çeteleşmeye dönüştürülmesiyle devleti ve toplumu kuşatma altına alarak siyasi iktidarını sürdürme gafletine düşen AKP, Türkiye'yi bir
kaos ortamına sürüklemiştir.''
''İSPAT EDİN POLEMİĞİYLE GEÇİŞTİRİLEMEZ''
İddiaların, bütün yönleriyle araştırılması ve aydınlatılması gereken çok ciddi nitelik taşıdığını vurgulayan Bahçeli, ''Bu konunun, 'bildiğiniz bir şey varsa açıklayın, ispat edin' gibi polemiklerle geçirilemeyeceği ortadadır. Bunun çok ciddi siyasi ve hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır'' değerlendirmesinde bulundu.
Bahçeli, İçişleri Bakanlığının bu konuda idari
soruşturma yaptığı,
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının da inceleme başlattığının açıklandığını anımsatarak, bu süreçlerin bir an önce sonuçlandırılması ve konunun idari ve hukuki bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulmasının büyük önem taşıdığını belirtti.
Bu süreçler işlerken, TBMM'nin bu konuda sessiz kalmaması gerektiğini ifade eden Bahçeli, şu görüşleri dile getirdi:
''TBMM'nin bilgi edinme ve denetim yollarına bu amaçla sonuna kadar işlerlik kazandırması yerinde olacaktır. Bu çerçevede, gensorunun yanı sıra bu konuda Anayasa'nın 98. maddesi ve İç Tüzüğün 105. maddesi uyarınca Meclis Araştırması yapılması üzerinde gereğince düşünülmelidir. Bu süreçlerin hayata geçirilmesi, Meclis çoğunluğu nedeniyle AKP'nin göstereceği fikri namus, iyi niyet ve samimiyete bağlıdır. Yasa dışı dinleme iddialarını reddeden ve bunların sahipleriyle mutlaka hesaplaşacaklarını söyleyerek meydan okuyan AKP'nin Meclis Araştırması konusunda öncülük yapması veya tarafımızdan verilecek böyle bir önergeyi
desteklemesi, kendileri bakımından bir siyasi ahlak ve samimiyet sınavı olacaktır.
Ateşin bacayı sardığı bugünkü ortamda Sayın
Başbakan ve arkadaşları, siyasi ve şahsi çıkar hesaplarıyla Türkiye'nin geleceğini
kurtarma düşüncesi arasında bir
tercih ile karşı karşıyadır. Buradaki ince çizgi de milli iradeyi siyasi eşkıyalık yapmak için paravan olarak kullanma ilkesizliğiyle, milletin verdiği yetkiyi hukuk ve meşruiyet yolundan ayrılmadan Türkiye'nin aydınlık geleceği için kullanmak dürüstlüğünü ayıran çizgidir.
AKP'nin bu konuda izleyeceği yol yakında görülecektir. Ancak, unutulmamalıdır ki, gayrimeşru vasıtaları kirli bir
silah olarak kullananların, bunun hayrını gördüklerine tarih şahit olmamıştır.''