LYS öncesi son taktikler

İyi bir üniversiteye girebilmek için yoğun bir hazırlık sürecinden geçen 1 milyona yakın aday, yarın Lisans Yerleştirme Sınavı'nda (LYS) ter dökecek

LYS öncesi son taktikler

Zorlu sınav öncesi tavsiyelerde bulunan uzmanlar, adayların kafa karıştırabilecek sosyal olaylardan uzak durmalarının ve geçen yıllardaki sınav istatistiklerine göz atmalarının faydalı olacağını söyledi. Zaman'ın haberine göre, adayların kalan süreyi kendi puan türündeki derslere daha fazla ağırlık vererek değerlendirmeleri önerisinde bulunan Zambak Yayın Grubu Sınav Ölçme Değerlendirme Uzmanı Osman Sarıkaya, "Dershane ve okullarda yapılan çalışmaları yakından izlemek ve onlardan son taktikleri almak da yerinde olur." dedi. FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç ise adayların bilgileri ezberlemek yerine konular arası ilişkilere, benzerliklere, farklılıklara odaklanıp anahtar kavramlar oluşturmalarının faydalı olacağına dikkat çekti.



Beş farklı alanda 851 bin 131 öğrencinin katılacağı sınav, 15-16 ve 22-23 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Adaylar birden fazla oturuma katılabilecek. 15 Haziran’daki ilk sınav Sosyal Bilimler alanında (LYS-4) yapılacak. Matematik (LYS-1) ve Yabancı Dil (LYS-5) ise 16 Haziran’da gerçekleştirilecek. Bir sonraki hafta sonunda da Fen Bilimleri (LYS-2) ve Edebiyat-Coğrafya (LYS-3) sınavları uygulanacak. Eğitimciler, sınav öncesinde öğrencilerin 2011 ile 2012 sorularını karşılaştırmasının faydalı olacağına dikkat çekti. Geçen seneki sınavda Matematik, Kimya ve Biyoloji’de başarı ortalaması düşerken Fizik alanında başarı seviyesi arttı. Son üç yılda, Türk Dili Edebiyatı testinde en çok sorunun Cumhuriyet dönemi edebiyatından geldiği görülüyor. Bu sene de soruların aynı yönde olacağını ifade eden FEM Dershaneleri Rehberlik Uzmanı Faruk Ardıç, çalışılan dönem ya da sanatçı ile ilgili belirgin özelliklerin pratik hale getirilerek akılda tutulmasının önemini dile getiriyor. Sosyal Bilimler testinde yer alan Tarih bölümünde geçen yıl Avrupa Tarihi alanında soru sayısı artırıldı. Coğrafya-2 testinde ise öğrenciden şekli veya istatistikî bilgileri yorumlamasının istendiğini hatırlatan Ardıç, soru köklerindeki olumlu-olumsuz ifadelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda uyarıyor. Matematik sorularında, analitik geometri ve geometri soruları tek bir test altında birleştirildi. Soruların çözüm süresi de 45 dakikadan 60 dakikaya çıkartıldı. Geçen seneki LYS’de işlem fazlalığı olan soruların çokluğu öğrencilerin soruları yetiştirememesine sebep olmuştu. Bu seneki sınavda da işlem ağırlıklı soruların gelmesi bekleniyor. Fizik alanında ise yine ağırlık Mekanik sorularında olacak.

Kafa karıştıracak olaylardan uzak durulmalı

Zambak Yayın Grubu Sınav Ölçme Değerlendirme Uzmanı Osman Sarıkaya, öğrencilere şu önerilerde bulunuyor: “Şayet halledilemeyen konular varsa kalan kısa sürede bu eksiklikler kapatılmalıdır. Adaylar, kalan süreyi kendi puan türündeki derslere daha fazla ağırlık vererek geçirmelidir. Dershane ve okullarda yapılan çalışmaları yakından izlemek ve onlardan son taktikleri almak da yerinde olur. Diğer yandan sınav öncesi kafa karıştıracak sosyal olaylardan uzak durmak ve sınav yerini önceden görmek de ihmal edilmemelidir.”
<< Önceki Haber LYS öncesi son taktikler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER