Washington'da ABD Barış Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda konuşan
Fetih,
modern dünyada yeri olmayan
terörist eylemleri kınadıklarını belirterek, ''
Türkiye'yi biz dostumuz olarak görüyoruz'' dedi.
Geçmişte pek çok mücadele ve zorluk sırasında Türkiye'nin, Iraklı Kürtlerin ''müttefiki'' olduğunu, barınak ve kaynak sağladığını belirten Fetih, ''Farklılıklarımız olabilir, ancak farklılıklarımızdan daha çok Türklerle barış ve özgürlükte kardeşiz'' dedi.
Fetih, Türkiye'nin Iraklı Kürtlere verdiği
destek içinse ''minnettar'' olduklarını söyledi.
İddiaların tersine
bölgesel
yönetimin,
terör örgütü PKK'yı desteklemediğini ve şiddet kullanmasını kınadıklarını söyleyen Fetih, "Dış ticaretimizin büyük bir kısmında Türkiye'ye dayanıyoruz. Türk şirketleri, bizim bölgemizdeki en geniş yatırımcı ve Türkiye ile pek çok sosyal ve kültürel bağlarımız var. Türkiye ile karşı karşıya olmak istemiyoruz ve bizim bölgemizin, Türkiye'ye karşı saldırılarda kullanılmasına karşıyız'' diye konuştu.
Türk şirketlerinin, bölgesel yönetimde 5 milyar dolar yatırımı bulunduğunu söyleyen Fetih, ancak sınırdaki bölgenin her yerini
kontrol edemediklerini belirterek, ''Biz, PKK'ya karşı elimizden geleni yapıyoruz ve daha fazlasını da yapacağız. PKK terörü devam ederse bundan zarar gören bölge halkı ve Türkiye olur'' dedi.
Terör örgütü PKK'ya karşı son dönemde bazı önlemler aldıklarını belirten Fetih, PKK ile bağlantılı hiçbir grubun kendi topraklarında
büro açmasına izin vermeyeceklerini kaydetti, terör örgütüne
lojistik desteğin önünün kesileceği sözünü verdi.
Irak'ın üçe bölünmesiyle ilgili bir soru üzerine Fetih, Senatör Joe Biden tarafından ABD Senatosu'na sunulan tasarının, Irak'ın üç ayrı ülkeye bölüneceği yolunda ''yanlış yorumlara yol açtığını'' söyledi.
Fetih, Biden'ın tasarısının aslında Irak'ta federalizme destek verdiğini savunarak, ''Biz de bölgesel yönetim olarak, federal Irak'ta yaşamak istiyoruz, ayrılıkçı değiliz'' dedi.
Kendi bölgelerinde güvenlik durumunun çok iyi olduğunu öne süren Fetih, büyük petrol şirketlerini de yatırım yapmaya çağırdı.
Türkiye'nin
sınır ötesi operasyon yapmayacağına inandığını savunan Fetih, bu çerçevede çaba gösterdiği için de ABD'ye teşekkür etti.
Irak'ın herhangi bir komşusunun askeri müdahalesinin bölgeyi istikrarsızlaştıracağını ileri süren Fetih, ''bu meseleye çözüm bulmak için birlikte çalışmalıyız. Barışçı ve diplomatik bir çözüm bulabileceğimize inanıyorum'' dedi.
Fetih,
Kerkük'ün durumuna ilişkin bir soruya ise ''Biz, Kerkük'ün bir kardeşlik şehri olmasını istiyoruz'' yanıtını verdi.
Türkmenler dahil, Kerkük halkının gördüğü zararın karşılanması gerektiğini söyleyen Fetih, kentin geleceğinin referandumla belirlenmesi konusundaki anayasal hükme ilişkin bir soruya, ''Biz, anayasadaki bu maddenin fazla geç olmadan uygulanmasını destekliyoruz'' karşılığını verdi.
AA