Başbakanlık Afet ve
Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) işbirliğiyle
Kuzey Anadolu Fay Zonu'ndaki deprem aktivitesi artık daha iyi izlenecek. Fay hattındaki hareketleri saniye saniye takip etmek için kurulan beş sismik gözlem evi yarın
Sivas’ta açılıyor.
Sivas ve çevresini etkileyebilecek Kuzey Anadolu Fay Zonu ve kolları üzerindeki deprem aktivitesinin daha ayrıntılı şekilde incelenmesi amacıyla bölgedeki sismik ağ istasyonlarına ek olarak beş yeni sismik gözlem istasyonu oluşturuldu.
İstasyonların açılışı yarın saat 14.00'de CÜ Mühendislik Fakültesi'nde yapılacak.Başbakanlık
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile CÜ arasında Sivas ve çevre illeri kapsayacak şekilde Yerel
Deprem Gözlem Ağı oluşturulması ve veri paylaşımı sağlanması konusunda 6
Nisan 2010 tarihinde bir
protokol imzalandı. Protokol çerçevesinde CÜ tarafından temin edilen beş deprem gözlem istasyonu için
arazi çalışmaları sonrasında Sivas ili sınırları içinde uygun beş nokta belirlendi. Bu noktaların ilçe bazında Altınyayla,
Şarkışla, Gürün, Kangal ve Zara olduğu belirtildi.
ÜÇ AYDA ÇALIŞIR HALE GETİRİLDİ
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
Ulusal Sismoloji Merkezi'nin Sivas'ta Yerel Deprem Gözlem Ağı kurduğu, bu noktalara
başkanlık ve CÜ koordinasyonunda, Sivas Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, ilçe kaymakamlıkları ve belediyelerden alınan desteklerle deprem gözlem istasyonlarının yerlerinin yapıldığı kaydedildi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı'nın
teknik elemanlarının kontrolü ve desteğinde üç ay gibi kısa süre içinde istasyonların yerlerinin yapımı, montajı tamamlanarak çalışır hale getirildiği ifade edildi.
7 GÜN 24 SAAT KESİNTİSİZ VERİ AKTARILACAK
Bu istasyonlardan, 7 gün 24 saat kesintisiz gelen deprem verilerinin hem Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'na bağlı Deprem Dairesi Başkanlığındaki Ulusal Sismoloji Merkezine, hem de CÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulan alt merkeze ulaştığı bildirildi.
Ayrıca protokol çerçevesinde Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Ulusal Sismik Ağın Sivas ve çevre illerinde (Sivas-
Tokat-
Yozgat-
Kayseri-
Çorum-
Malatya-
Erzincan) bulunan yedi deprem
kayıt istasyonlarının verisinin de 7 gün 24 saat kesintisiz CÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümünde kurulan alt merkeze gönderildiği belirtildi.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının desteği ve iş birliğiyle Sivas ve çevre illeri kapsayan 11 zayıf yer hareketi ve dört kuvvetli yer hareketinden oluşan toplam 15 istasyona sahip Yerel Deprem Gözlem Ağı'nın CÜ'ye kurulmasının sağlandığı, 2011 yılında başkanlığa kurulacak olan
Türkiye Deprem Veri Merkezi faaliyete geçtiğinde ise merkeze üye tüm üniversitelerin verilerinin bilim dünyasının hizmetine sunulmuş olacağı belirtildi.