Bir gazetecinin yeni anaysa hakkında sorduğu bir soruyu cevaplayan
Kurtulmuş yeni
Anayasa sürecinin siyasi kamplaşmaya neden olduğunu belirtti. Referandumda
evet oyu kullanacaklarını da belirten Kurtulmuş,
darbe anayasasının değiştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (
KKTC) ilk ziyaretini gerçekleştiren SP lideri
Numan Kurtulmuş Kıbrıs'taki basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Kıbrıs ve
Türkiye siyaseti hakkında açıklamalarda bulunan Kurtulmuş yeni anayasa hakkında gazetecilerin sorularını cevapladı.
Mecliste
iktidar ve muhalefet partilerinin bir kör döğüşü şeklinde
yeni Anayasa'yı oyladığını belirten Kurtulmuş
CHP ve MHP'nin oylamaya katılmamasını ilginç bulduğunu belirtti. 12
Eylül döneminde kapatılan CHP ve MHP'nin tavrını anlamakta güçlük çektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "CHP ve MHP'nin
12 Eylül'le hesaplaşma maddesine nasıl evet diyemediklerini ben hala anlayabilmiş değilim." ifadelerini kullandı. Kurtulmuş, Meclis'te Türkiye'de yeni bir reform sürecinin başlanması mümkünken iktidar ve muhalefetin birbirini kesinlikle dinleyip anlamak istememesi yüzünden yeni Anayasa'nın siyasi kamplaşmanın aracı haline getirildiğini de vurguladı.
CHP'YE, "BİR KERE DE HALKIN FİKİRLERİYLE ÇELİŞMEYİN" DEDİK
Anayasa görüşmeleri hakkında CHP'ye tavsiyelerde bulunduklarını da belirten Kurtulmuş,"CHP'ye dedik ki bir kere de halkın milletin fikirleriyle çelişmeyin. Bu meseleyi Anayasa mahkemesine götürmeyin. Önümüzde bir
referandum dönemi var bu dönemde miting yapın, hayır deyin, insanları uyarın. Konuyu anayasa mahkemesine götürmeyin. Milletvekilinizle yapamadığınızı Anayasa mahkemesiyle yapmayın." dediklerini aktardı.
TÜRK TARAFI MÜZAKERELERE FEVKALADE HAZIR
Kıbrıs müzakerelerini de yorumlayan
Saadet Partisi Genel Başkanı
Numan Kurtulmuş, Türk tarafının Kıbrıs müzakerelerine fevkalade hazırlıklı olduğunu görmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Numan Kurtulmuş, yaptığı temaslarda Türkiye ve KKTC ilişkilerinin yanı sıra Kıbrıs müzakereleri konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı,
Meclis Başkanı ve Başbakan'ın Kıbrıs konusuna fevkalade
vakıf olduklarını ve süreçle ilgili imkanların da farkında bulunduklarına dikkat çeken Kurtulmuş, Türk tarafının müzakerelere 'fevkalade' hazırlıklı olduğunu gördüğünü ve bundan memnuniyet duyduğunu ifade etti. Türk tarafının masadan kaçan ve oyunbozan taraf olmadığının 2004'ten sonra dünyanın gördüğünü kaydeden Kurtulmuş, KKTC'nin egemenliği ve bağımsızlığından taviz verilmediğine dikkat çekti. Numan Kurtulmuş, Türk tarafının, "Bir
anlaşma olsun da nasıl olursa olsun" diyerek, KKTC'nin egemenliğinin olmayacağı bir anlaşmanın içinde bulunamayacağını da vurguladı.
YUNANİSTAN'LA İKİLİ İLİŞKİLER FEVKALADE
KKTC'de iyi durumda olan demokrasiyi daha da ileriye götürmek gerektiğini ifade eden Kurtulmuş, Türkiye'nin dış politikasını nasıl bulduğuna yönelik bir soru üzerine, 'aktif bir dış siyaset olduğunu ancak bunu çok şahsiyetli bulmadığını' söyledi.
ABD ve AB'nin Türkiye ile ilişkileri konusunda eleştirilerde bulunan Kurtulmuş, '
Ermenistan açılımı' konusunda hatalar yapıldığını, ancak Türkiye -
Yunanistan ilişkilerindeki gelişmelerin ise fevkalade olumlu olduğunu söyledi. Numan Kurtulmuş, Türkiye'nin dış siyasetiyle ilgili bazı konularda eleştirilerde bulunurken, bazı konulardaysa hükümetin tavrını övdü.
(CİHAN)