Müdafi
avukatlar
mahkemenin ara kararının yazılı olarak sabah ellerine ulaştığını belirterek, yeni talepte bulunmak için
davanın
pazartesi gününe ertelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti,
duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra
sanıkların
tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
Diyarbakır 6. Ağır
Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 12. duruşmasına 96 tutuklu sanık katıldı, tutuksuz sanıklardan ise hiçbiri katılmadı. Sanık ve müdafi avukatların kimlik tespitinden sonra duruşmaya kaldığı yerden devam edildi. Söz alan avukatlar, müvekkillerinin
Kürtçe
savunma yapma taleplerinin engellendiğini hatırlatarak, dün verilen kararın kendilerine yazılı olarak bu sabah ulaştığını dile getirdi. Avukatlar, dün verilen kararı inceledikten sonra yeni bir talepte bulunacaklarını ve bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.
Sanık avukatları adına söz alan Diyarbakır
Baro Başkanı Mehmet
Emin Aktar, "Mahkemenin
Kürtçe savunma talebimize ilişkin verdiği kararın gerekçesi yeni elimize ulaştı. Mahkemenin bu kararına
itiraz etmek için süre talebinde bulunuyoruz. Bu nedenle duruşmanın pazartesi gününe ertelenmesini ve tutuklu sanıkların tutuklululuk hallerinin geniş biçimde ele alınmasını talep ediyoruz." dedi.
Avukat Mesut Beştaş ise hukukun toplumsal barışa
hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Beştaş, "Bugüne kadar Kürt sorunundan kaynaklı bir çok yargılama yapıldı. Bu dava da bunlardan biri. Bu mahkemenin vereceği karar toplumsal sorunların çözümüne hizmet etmelidir. 18 aydır müvekkillerimiz tutukludur. Seçilmiş insanlardır. Üç siyasi ayak olduğunu düşünürsek, bunlardan biri AKP hükümetinin politikaları, biri devletin resmi politikası bir de BDP. Burada BDP ayağı bertaraf edilmek isteniyor. Toplumsal barışın gereği olarak müvekkillerimiz
tahliye edilsinler. Tahliye edilirlerse yargılama daha sağlıklı yürüyecektir.
Adil bir yargılama için müvekkillerimiz tahliye edilsin." talebinde bulundu.
Avukat
Meral Danış Beştaş da halkın tutuklu olduğunu ileri sürürek, "Müvekillerimize kefil olabiliriz. Kendileri siyasi partinin temsilcileridir. Yakında
seçim de var. Korkarım, seçimde tutukluluk haline gerekçe olmaz. Dışarıdaki barış ortamına katkı sunmak için tahliye talep ediyoruz." şeklinde konuştu.
"KCK TUTUKLUSU İSİM BENZERLİĞİ KURBANI"
Duruşmada söz alan avukatlardan
Tufan Gürses, sanıkların tahliye talebini yineledi. Gürses, bazı sanıkların hiçbir suçu olmamasına rağmen tutuklandığını öne sürerek, "Sanıklardan Rahmi Özmen 2 yıldır yanlışlıkla tutuklu, bu bir utanç kaynağıdır. Onu sembolik de olsa tahliye edin." diye belirtti.
Özmen'in DTP'nin Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir dönem yöneticilik yaptığı,
şüpheli olarak aranan Rahmi Çetin'le isim benzerliğinden tutuklandığı iddia ediliyor. KCK davasından tutuklu olan Rahmi Özmen'in sara hastası olduğu belirtildi. Mahkemeye heyeti iddia makamının da talepleri aldıktan sonra sanıkların kaçma şüphesi olduğunu belirterek davayı pazartesi gününe erteledi.