Karla mücadeleye geçtiğimiz yıl 30 milyon YTL harcayan
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bu sene 27 milyon yeni lira tasarruf yaptı.
Erzurum,
Kayseri,
Konya ve
Kars gibi belediyelerin masrafı da yüzde 50 azaldı.
Küresel ısınma, son yıllarda dünyanın en çok konuştuğu meselelerden biri. Kış
mevsiminde
hava sıcaklığının artması ve bazı
bölgelerde kuraklık tehlikesinin baş göstermesi konuyu Türkiye'nin de gündemine taşıdı. Güneydoğu'da yaşanan
sel felaketi ve büyük şehirlerdeki su sıkıntısı 'küresel ısınmanın zararları' arasında sayıldı. Ancak mevsim değişikliğinden kârlı çıkanlar da var. Karla mücadele, yol
bakım çalışmaları ve
temizliğe her yıl milyonlarca YTL harcayan belediyeler, bu sene önemli miktarda tasarruf yaptı. Sadece
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kasasında kalan para miktarı 27 milyon YTL. Erzurum'un kış bütçesi 500 bin YTL fazla verdi. Kayseri Belediyesi de 250 bin yeni lira kârda.
Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul, kar ve buzla mücadele için geçtiğimiz yıl 30 milyon YTL harcadı. Bu sene ise kullanılan rakam sadece 3 milyon 117 bin yeni lira.
Mart ayına girilmesine rağmen yollarda tuzlamaya ihtiyaç duyulmadı,
araç ve
personel istihdamı da asgari seviyede kaldı. 2006'da elverişsiz hava şartları sebebiyle yollarda 13 bin
çukur oluştuğunu anlatan Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürü Mehmet Özçelik, bu yıl aynı durum tekrarlanmadığı için hem masrafın azaldığını hem de yolların temiz kaldığını belirtti.
Küresel ısınmanın en az hissedildiği
ülke olarak gösterilen Türkiye'de kar yağışının az olması belediyeleri sevindirdi. Her ilkbaharda, kış aylarında yağan kar sebebiyle bozulan yolları yeniden yapmak zorunda kalan
yerel yönetimler ayrıca karla mücadeleden de büyük oranda kurtuldu. Yerel yönetimlerin bu iş için ayırdıkları milyonlarca YTL ise kasalarında kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 2006'da yolları trafiğe açık tutabilmek için 69 bin 280 ton tuz, 660 ton solüsyon ve 350 ton granül madde kullandı. İçinde bulunduğumuz dönemde ise aynı çalışmalar için ne tuz ne solüsyon ne de granüle gerek görüldü.
Kar yağışı olmadığı için yol bakım ve onarımı için araç-gereç ve personel istihdamı da yapılmadı. Her yıl belediyenin yaklaşık 92 bin kilometre yola müdahale ettiğini ve 76 milyon metrekare de kürüme çalışması yaptığını kaydeden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürü Mehmet Özçelik, bu yıl çok fazla
iş makinesi ve personel çalıştırmadıklarını aktardı.
Kayseri'de geçen yıl kış döneminde 650 bin YTL harcama yapan Büyükşehir Belediyesi de kışın sert geçmemesinin faydalarını kasasında kalan 250 bin YTL ile gördü. Geçen yıl Kayseri'de 3 bin 250 ton tuz kullanıldığı bilgisini veren Fen İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, bu yıl tuz kullanımının bin 450 tonda kaldığını bildirdi. Geçen yıl kar temizleme ve yol bakım ve onarımı çalışmaları için 1 milyon 300 bin YTL harcama yapan Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin bu yıl 500 bin YTL tasarruf ettiği öğrenildi. Kars Belediyesi yetkilileri ise karla mücadele için toplam harcamalarda bu sene yüzde 20 oranında bir azalma yaşandığını bildirdi. Konya Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanı Selim Büyükkarakurt, buzları eritmek için aldıkları tuzun önemli bir kısmının depoda kaldığını anlattı.
İller Bankası 6. Bölge Müdür Yardımcısı
Nejat Özkan da belediyelere ayrılan ödeneklerde nüfusun göz önünde bulundurulduğunu ifade ederek, bu sene karın az yağması nedeniyle belediyelerin ödeneklerinden herhangi bir
kesinti yapmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Özkan, belediyelerin bu parayı yatırımlarda değerlendirebileceğini dile getirdi. Tuz Gölü'nden çıkardıkları tuzu belediyelere satan Koyuncu Tuzlası'nın Müdürü Hasan Keleş ise belediyelerin tuz ihalesini kışa girmeden yaptıkları için bu yıl için satışlarda herhangi bir düşüş yaşanmadığını belirterek, "Ancak alınan tuzlar kullanılmadı. Bu nedenle gelecek yıl tuz satışlarımız büyük oranda azalacak." dedi.
ZAMAN