Diyanet İşleri Başkanlığının 2010 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tebliğe göre,
hayvanların pazarlarda ve özellikle satılamayanların geri dönüşlerinde herhangi bir risk taşımaması için, sevk öncesi Yurt içi
Veteriner Sağlık Raporlarının düzenlenmesinde 2010 yılı Hayvan Hareketleri Genelgesi hükümlerine göre hareket edilecek.
Özellikle
şap hastalığı yönünden aşı ve bağışıklık sürelerine dikkat edilecek.
Kurbanlık satış yerlerine girişlerde ise gerekli belgelerin düzenlenmiş olup olmadığı mutlaka
kontrol edilecek.
Kurbanlık hayvan yetiştiren işletmelerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvanların salgın hastalıklar yönünden kontrol edilmesi sağlanacak. Hayvan pazarı, borsa, geçici hayvan toplama merkezi ve kesim yerlerinin resmi veteriner hekimlerce yapılan kontrol ve denetimleri sıklaştırılacak, halka aydınlatıcı bilgiler verilecek.
Veteriner Sağlık Raporu düzenlenmeden önce resmi veteriner hekimlerce
kurbanlık hayvanların
sağlık kontrolü yapılarak, sadece sağlıklı hayvanların sevklerine müsaade edilecek. Bulaşıcı hastalığa yakalanmış veya hastalıktan
şüpheli hayvanlara 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu, Yönetmeliği ve Talimatlarının ilgili hükümlerine göre işlem yapılacak.
Hayvan pazarı, borsa ve geçici hayvan satış yerlerinde hastalık bulaştırma riskinin ortadan kaldırılması için, hayvanların ilk çıkış yerlerinde Veteriner Sağlık Raporu düzenlenirken, uygulanan koruyucu aşılama ve bağışıklık süreleri dikkate alınacak ve satış yerlerine girişlerde de bu belgeler kontrol edilecek.
Ülke genelinde
Eylül-
Ekim aylarında yürütülen sonbahar dönemi şap aşılama kampanyasında aşılatılmayan veya aşılama tarihi 6 aydan önce ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen büyükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecek.
Aşılama tarihi 6 aydan önce olan ya da aşı yapıldıktan sonra en az 15 gün geçmeyen küçükbaş hayvanların, yeterli koruma oluşmaması nedeniyle, iller arası nakillerine izin verilmeyecek.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların şap hastalığına karşı aşılanıp aşılanmadığı kayıtlar ve aşılama makbuzları ile kontrol edilecek. Sevk raporlarının ilgili bölümüne şap aşısının yapıldığı tarih, aşının
seri numarası, aşılama-serumlama makbuzunun tarihi ve seri numarası yazılacak.