Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer,
kredi kartı ile
tüketici kredileri arasında ağır borç yükü altında kalan birçok vatandaşın, borcunu ödemek için mal almadan kredi kartına
taksitle işlem yaptırıp nakit para bulduğunu söyledi.
Özer, kredi kartı borçlarının önlenemez şekilde arttığını, bankaların kredi kartı alacaklarının ciddi boyutlara ulaştığını belirtti.
Birçok vatandaşın uzun vade taksitle
alışveriş yaptığı
kredi kartlarına olan borcunun maaşının bile üzerine çıktığını ifade eden Özer, ''Aylık 5-10 YTL taksitle derken, aylık taksitlerin toplamı maaşın üzerine çıktı. Vatandaş ağır borç yükünden kurtulmaya çalışıyor'' dedi.
Özer, bir süre öncesine kadar kredi kartı borçlarının tüketici kredisi çekilerek ödenmeye çalışıldığını belirterek, şunları kaydetti:
''Bankalar borcu olana tüketici kredisini de kolay kolay vermiyor. Bu yüzden çok sayıda borçlu, ilginç yöntemler geliştirdi. En önemlisi de piyasada kredi kartı tefecileri ortaya çıktı.
Kredi kartı ile tüketici kredileri arasında ağır borç yükü altında kalan birçok vatandaş, borcunu ödemek için mal almadan kredi kartına taksitle işlem yaptırıp nakit para buluyor. Kredi kartı tefecileri, kendisine gelen borçlunun kredi kartına mal satmadan taksit yapıyor. Örneğin kredi kartından 1000 YTL çekiliyor. Kart sahibine nakit olarak 700-800 YTL arasında para veriliyor.
Borçlu da bu nakit parayla acil borçlarını ödüyor.''
KURBAN BİLE KART YÜZÜNDEN SANAL HALE GELDİ
Bazı vatandaşların da kredi kartıyla taksitle aldığı altını ya da beyaz eşyayı nakide çevirip borç ödediğini belirten Özer, birçok kişinin de tanıdığı kişinin kredi kartından nakit çekerek borçlarını ödemeye çalıştığını söyledi.
Kredi kartı yüzünden
kurbanın bile
sanal hale geldiğini dile getiren Özer, ''
İnternet sitelerinde kredi kartıyla kurban kesildiğini belirten birçok reklam var. Bu da çığırından çıktı. Sanal kurban kesiminin de
kontrol altında tutulması gerekiyor'' dedi.
Özer, kurban ve
yılbaşı öncesinde esnafın alışveriş olmadığı yolunda şikayet ettiğini belirterek, ''Vatandaşlar borçlarını ödemek için çeşitli yöntemler bulmaya çalışırken alışveriş yapması, ilave borcun altında girmesi beklenemez. Herkes borç ödüyor, alışverişi düşünen çok az'' diye konuştu.