Neden taktığınıza birtürlü anlam veremeseniz de beyler, kullandığınız kravat kişiliğinizi ele veriyor. Bu
sezonun kravat modasında ise denizci trendi önplanda.
Kim derdi ki; savaşlar yüzyıllar
boyunca sürecek moda akımına ilham kaynağı olacak diye. 1618’den 1648’e kadar süren 30 yıl savaşlarında, Hırvat askerlerini uğurlayan eşleri başlarından çıkardıkları atkılarını sevdikleri adamların boyunlarına bağlamış ve bir de düğüm atmışlardı. Bir yandan kendilerini ve evlerini hatırlamaları; diğer yandan da attıkları özel düğümler ile onları kötülüklerden koruyacağına inanıyorlardı. Tüm bu dilekler ve inanışlar gerçekleşti mi bilinmez; ama bilinen bir gerçek, onların bu inanışlarının halen süren moda akımının doğmasına neden olduğudur.
Savaş sırasında Hırvat askerlerinin boyunlarında gördükleri kravatı, evlerine dönen
Fransız askerlerinin günlük yaşamlarında kullanmaya başlamaları sonucu kravat modası; gelenekten öteye gitti. 1650’lerde moda şeklinde yayılan kravat 2006’da çeşitli değişikliklere uğrasa da hâlâ etkinliğini sürdürüyor.
Her dönemde kendine özgü revizyonlar ile geliştirilen kravat desenleri,
renkleri,
bağlama şekilleri, sosyal sınıflar arasındaki farklılıkları, meslekî ayrımları, politik görüşleri yansıtan bir sembol oldu.
Modacıların tasarımlarını renklendirmek için sık kullandığı boyun bağları, yani kravat ve benzeri parçalar ressamlara da çoğu zaman ilham kaynağı oldu.
Kravatın moda dünyasına katılması ile birlikte her sezon değişen tasarımlar, renkler, desenler, şık olmak isteyen erkeklerin yaşamını süsledi. Dünyada yaklaşık 650 milyon kişi tarafından kullanılan ve 800 milyon adet satıldığı sanılan kravat, erkek modası için vazgeçilmez bir aksesuar olmuştur.
Erkeklerin
giyim konusundaki zevkini kravat üzerinden yapılan değerlendirmeler belirliyor bir bakıma. Doğru seçilmiş bir kravat çok da şık olmayan bir giysinin havasını bir anda değiştirebileceği gibi yanlış bir seçimle de şık bir
kıyafetin tüm asilliğini bozabilir.
Kravat
kumaşları dokuma,
baskı ve işlemeli olarak üçe ayrılabilir. Kalın tuşesi nedeniyle bağlama zorluğu olsa da dokuma kravatlar kalitenin ve zarifliğin göstergelerinden biridir. Her sezon görülen çizgiler hemen her tarz kumaş ile uyum sağlıyor. En yaygın desen olan diyagonal çizgili modeller, modası her daim var olan kravatlar arasında yerini koruyor.
Kimi zaman zorunluluktan, kimi zaman ise şık olmak için kullanılan kravatlar sanayileşme ve kentleşme ile iş yaşamının vazgeçilmez kıyafet unsurlarından biri olarak günlük hayatta etkisini sürdürüyor.
Erkeğin zevki kravatından anlaşılır
En az kadınlar kadar giyimlerine özen gösteren beyler, yazlık gardırobunuzu oluşturmadan önce, bu sezon da nelerin moda, nelerin demode olduğuna şöyle bir bakalım. Dilediğiniz hatta cesaret edemediğiniz renkleri, desenleri giymekte özgürsünüz;
pembe,
fıstık yeşili, kum renkleri, haki, oranj,
mavinin tüm tonları ve tabii ki favori renkler kırmızı, beyaz, laci...
70’leri hatırlatan dar ceketler sezonda birbirinden şık kravatlar ile kullanılacak ya da etnik desenlilerin ve parlak renklerin kullanıldığı sıra dışı kravatlar dümdüz bir kıyafeti hareketlendirecek yaz boyunca. Spor kıyafetlerle de rahatça kullanılabilecek olan kravatlar, derli-toplu görüntüden uzak biraz muzip biraz aykırı tarz ile karşımıza çıkıyor. Yakası açık
gömleklerle hatta sıfır yaka t-shirtler’le bile kullanılabilecek olan düz renk kravatlar “sadece klasik kıyafetler ile kullanılabilir” tezini çürüttü bile.
Sezonun trendi olan denizci renkleri ve desenleri kravat modasına da hakim. Gündelik hayatta
takım elbise giymek zorunda kalan beyler de diyagonal çizgilerin hakim olduğu kravatları
tercih edebilirler. Yaz aylarının açık tonlu giysileri ile
kayısı, oranj tonları,
nane yeşilleri, lilalar da renkli gömlekler ile şık durabilecek kravat renkleri arasında.
Sezonun dikkat çeken başka bir detayı ise; kravatlarda baskıdan çok daha fazla dokumaların kullanılmış olması. Düz renk ama kendinden dokulu, jakarlı, desenli kravatlar günümüze modernize edilmiş. 0Özel günler için yapılmış tafta ya da brokar saten kravatları da görmek mümkün.
Kravat eni ve boyu senenin ölçülerine uymalı. Bu sezon 7-9 cm.lik kravatlar moda. Gerçi tarzına göre
küçük değişikliklerin olabileceği de unutulmamalı. Kravat boyu da kaliteli bir tercih için önemlidir. Ucu, pantolon kemerinin alt hizasına gelecek şekilde bağlanmalıdır. Çözüldüğü zaman orijinal boyuna geri dönmelidir. Çıkartması ve düğümü çözmesi kolay olmalıdır.
Kıravatlar kesinlikle elde ya da kuru temizlemede temizlenmelidir. Ütü ve pres kullanılmamalıdır. Düğümü açılarak saklanmalıdır. Kullanım sonrasında düğüm çekiştirilerek açılmamalıdır. Kravatınızın çabuk deforme olmasına neden olur. Astarı kesinlikle görünmemelidir. Mevsime uygun kumaşlar tercih edilmelidir. Yün-kaşmir gibi kumaşlardan yapılan kravatlar ne kadar kaliteli olsalar da; ilkbahar-yaz dönemlerinde kalitesizmiş gibi durur. Yaz günleri için ideal olan keten ve keten karışımlı kravatlardır.
Kravatın takım elbise ile uyumu çok önemlidir. Erkekler için önemli aksesuarların başında olmasından dolayı renk ve desen seçimine çok çok dikkat edilmelidir. Takım elbise ile kravat takmak şık olmak için yeterli değildir. Ancak, uyum içinde olmaları şık olmanızı sağlar. Gömlekle tezat oluşturacak renklerin tercih edilmesi kravat seçiminde önemlidir. Fakat moda olan renkler unutulmamalıdır.
Yeşil-
kemik, oranj-bej, pembe-gri, lila-gri,
siyah-beyaz, mavi-camel, sarı,
kahve, taba-camel renklerinin yanında kırmızı, beyaz, lacivert sezonun favori renkleri arasındaki terini büyük bir beğeni ile koruyor. Renk seçiminden sonra desen tercihleri kravat kullanımında oldukça dikkat edilmesi gereken detaylardan. Klasik takım elbise içine çok büyük desenli kravatlar yerine; jakarlı ya da küçük desenli olanlarının tercih edilmesi doğru bir tercihtir. Kravatı kullanacak kişinin yaşı, desen seçiminde önemlidir. Olgun beylerin daha klasik desenleri asil taşıdıkları bir gerçek. Bunun yanında
genç beylerin de; gömlek-takım elbise ikilisine uyum sağlayan aynı tonlarda, dokulu kravatları daha güzel taşıdıkları unutulmamalıdır.
Birçok
yerli-
yabancı markanın koleksiyonlarını süsleyen, farklı renk efektleri ile karşımıza çıkan kravatları; beyler zorunluluktan çok zevkleri için kullanacak gibi görünüyor.
Kravat rengi seçilirken moda ya da takım elbisenin renginden ziyade ten rengine uyumlu seçilmesi gerekir. Kravat direkt yüz ile temas ettiğinden dolayı; mutlak suretli ten renginize uyum sağlayan tonlardan tercih edilmelidir. Diğer bir ayrıntı ise kullanacak kişinin boyun çevresi ve boyun uzunluğuna bağlı düğüm şekilleridir. Kalın ve kısa boyunlarda büyük düğümlerden kaçınılmalıdır. Kişinin boyun özelliğine yakışacak düğüm şekillerini, stillerini tercih etmesinde yarar var.
‘Kravat bağlamak ciddi bir iştir.’ diyen
Cambridge Üniversitesi fizik doktorlarından Thomas
Fink ve Yong Mao; kravat üzerine yaptıkları ciddi bir araştırmanın sonucunda yaygın olarak bilinen kravat bağlama stillerinin aksine, tam 85 muhtemel kravat bağlama tekniği olduğunu saptadı. Neden farklı bir bağlama stili de siz bulmayasınız?
REYHAN YAZICI (TASARIMCI) / ZAMAN-CUMARTESİ