Suudi Gazetesi'ne konuşan Suudi
Elektrik Şirketi başkan yardımcısı Abdül Selam El Yemeni,
elektrik kesintisine iklim koşulları ve sıcaklıktaki anormal artışın sebep olduğunu söyledi. Geçen hafta içerisinde sıcaklık 50 dereceyi aşarken bazı bölgelerde elektrik kesintisi görüldü. Ülkede konutlar üretilen elektriğin yüzde 53'ünü harcıyor ve tüketimin büyük kısmı klima ve soğutuculara gidiyor.
Suudi Elektrik Şirketi yetkilileri 1 Temmuz'dan itibaren kamu, ticari ve endüstriyel aboneler için zamlı
tarife uygulayacağını açıklarken yapılacak zamların şirkete 853 milyon dolarlık
ek gelir getirmesi bekleniyor.
Bunun yanısıra
Kuveyt Meteoroloji Departmanı yetkilisi İsa
Ramazan, sıcaklığın normalden 7-8 derece daha fazla olduğunu aktardı. Ramazan, yüksek sıcaklığı küresel ısınmaya bağlarken bunun son 53 yılda Kuveyt'te yılda 0.5 ile 0.8 derecelik artışa sebep olduğunu iddia etti. Medyada yer alan haberlere göre, sıcak dolayısıyla daha çok
Asya ülkelerinden gelen inşaat işçilerinden bazıları hastanelik olurken trafolara aşırı yüklenilmesi neticesinde
yangın çıktı ve
elektrik kesintileri yaşandı.
1957 yılında sıcaklığın ölçülmeye başlandığı Kuveyt Uluslararası Havaalanı'nda şu ana kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık 51.3 ile
Ağustos 1998'de yaşandı. Haziran normalde serin bir ay olmasına rağmen ülkedeki diğer istasyonların ölçümleri geçen hafta 54 dereceyi buldu.
Bahreyn sağlık bakanlığı verilerine göre, yine geçen hafta sıcak çarpmasından dolayı acil servise her gün 15 civarında hastanın geldiği belirtildi. Bahreyn'de Haziran sıcaklığı ortalama 40 derecenin üzerinde seyrediyor. Son birkaç günde sıcaklık 50 dereceyi aştı.
Dubai Uluslararası Havaalanı'nda termometre 45 dereceyi gösterdi.
Sabah 6'da kaydedilen 35.9 derecenin yeni bir
rekor olduğu bildirildi. Birleşik Arap Emirlikleri'nin başkenti Abu Dabi'ye bağlı El Ayn kentinde de sıcaklık geçen hafta 50 dereceyi buldu.