Eski Özel Harekatçı
Ayhan Çarkın’ın “
faili meçhuller
MGK kararıydı” çıkışının ardından 1993 yılında kurulan
TBMM Faili Meçhul Siyasi Cinayetler
Araştırma Komisyonu üyesi
Hüsamettin Korkutata, 1990’lı yıllarda işlenen
cinayetlerden devletin haberi ve bilgisi olduğunu söyledi. “Maalesef bu devletin yanlış bir politikasıydı” diyen Korkutata, dönemin Başbakanı
Tansu Çiller’in “Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir” sözlerini duyan devlet görevlilerinin her türlü kanunsuzluğu yaptığını söyledi.
Çiller’in o sözü hepsini ateşledi
1990’lı yıllarda işlenen
cinayetlerden devletin haberi ve bilgisi olduğunu belirten ve halen
HAS Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüten Hüsamettin Korkutata
“Maalesef bu devletin yanlış bir politikasıydı. Cinayetlerin hepsinden büyük bir çoğunlukla devletin haberi de bilgisi de vardı. Başka türlü bunun olması mümkün değildi. Devletin üst düzey görevlilerinin haberi olmadan hiçbirşey olmamıştır. Belki direkt emir vermememiştir ama o dönemde ‘şu adam devlete zarar veriyor’ demesi yeterliydi” diye konuştu.
Dönemin Başbakanı Tansu Çiller’in “Devlet için kurşun atan da yiyen de şereflidir.
PKK’ya
yardım eden işadamlarının listesi elimizde,
hesap soracağız” sözlerininin işaret fişeği olduğunu belirten Hüsamettin Korkutata “Bunu duyan görevli d
e devlet adına her türlü kanunsuzluğu yapıyordu” dedi.
Susurluk hükümlüsü Ayhan Çarkın’ın tetkikçi olduğunu belirten Korkutata “Bizim hazırladığımız
raporda bu özel harekatçı ekiple ilgili önemli belegeler var. Ayhan Çarkın şimdi “emir geldi yaptım” diyor. Bu doğrudur. Böyle oldu zaten” diye konuştu.
Belgeler imha edilmiş olabilir
TBMM Faili Meçhuller Komisyonu’nun hazırladığı raporun önemli belgeler içeren eklerinin imha edilmiş olabileceğini belirten Hüsamettin Korkutata “Bugün tartışılan olayların çoğu bizim hazırladığımız Faili Meçhul Siyasi Cinayetler raporunda var. Ve bu rapor yıllardır Meclis’in raflarında duruyor. Bu rapor ilk defa Türkiye’de devletin vebalini, günahını yanlışlarını, alıp devletin önüne koyan ilk rapordur.
Faili meçhullerle faili açık olanların karıştırıldığı bir dönemde hazırlandı. 4 bin olay var raporda. 4-5 bin sayfa da ek belgesi vardı. İmha da edilmiş olabilirler. Bugün soruşturmaya konu olan pek çok olayla ilgili önemli bilgiler var o belgelerde. Soruşturmayı yürütenler muhakkak bu rapora ve eklerine ulaşmalı” şeklinde konuştu.
Demiral bilgi akışını engelledi
Hüsamettin Korkutata gerekli görülmesi durumunda kendisinin de bilgi vermeye hazır olduğunu söyledi. Komisyonun bilgi almaması için bazılarının her türlü çabayı gösterdiğini anlatan Korkutata şöyle devam etti: “O dönemde olayların üstüne kimse gidemiyordu. Gidenler de her türlü zorlukla karşılaştı. Bakın, olayları ortaya çıkarmak görevli savcı olan dönemin Devlet
Güvenlik Mahkemesi
Savcısı Nusret Demiral bile bütün savcılıklara yazı yazmıştı. Komisyona bilgi vermeyin diye emir yayınlamıştı. Kanunsuzca. Ve bu yazı bizim elimize geçti. Komisyon raporuna da koyduk bu yazıyı.”
Şırnak Baskını’nda bir tek PKK’lı yoktu
Hüsamettin Korkutata 1990’lı yıllara damga vuran çok büyük olaylarla ilgili de önemli bilgiler verdi. 1992 yılında yaşanan ve kentin 3 gün boyunca ateş altında tutulduğu Şırnak baskınında PKK’nın olmadığını iddia etti. Şırnak’ta 18
Ağustos 1992’de başlayan ve bir hafta süren olaylarda 100’e yakın kişi ölürken, yüzlerce kişi de yaralandı.
Resmi açıklamalarda 300 PKK’lının kenti bastığı iddia edildi. Baskından bir hafta sonra Şırnak’a gittiklerini anlatan Korkutata ”Askerler Cizre’nin arkasından itibaren yolu kesmişlerdi, geçişlere izin verilmiyordu. Biz milletvekili olarak zorla girdik. Kenti girdiğimizde her yerin hedef alındığını gördük. Bütün evleri taramışlar. Vali ile konuştuk. Bize işin aslını anlattı. O baskında PKK falan yoktu. Sadece baskından bir gün önce lise talebeleri sınava girmek için şehre gelmişler. Bütün olay bu. Ama günlerce şehir silahla taranmış. Biz sokak sokak boş kovanları mermileri toplayıp Ankara’ya getirdik. Hepsi MKE yapımı çıktı. Ayrıca PKK baskını deniyor ama çatışmada ölmüş bir tane PKK’lı yoktu.”
Polis ve askerin önünde 200 cinayet
DEVLETİN haberi olduğunu iddia ettiği faili meçhul olaylara örenkler de veren Hüsamettin Korkutata şöyle konuştu: “Silvan’da bir cadde var, bu caddede 200’den fazla faili meçhul cinayet işlendi. Bu caddenin bir tarafında askeri birimler, diğer tarafında
emniyet binaları var. Yani burada 200 tane olay oluyor, hep faili meçhul olması mümkün değil. Failleri bellidir, devlet birimleri biliyor ama bunu söylemiyorlar. Mehmet Ağar’ı
komisyona çağırdığımız zaman ‘bunlar
devlet sırrıdır ben açıklayamam’ dedi. Diğer isimler de ‘devlet sırrı’ kelimesinin arkasına sığınıp söylemiyorlardı. Çünkü hepsinden büyük bir çoğunlukla devletin haberi de bilgisi de vardı.”